Alba: Plăci omagiale cu numele celor 1.228 de delegaţi de la 1 Decembrie 1918, dezvelite în Sala Unirii

Alba: Plăci omagiale cu numele celor 1.228 de delegaţi de la 1 Decembrie 1918, dezvelite în Sala Unirii

Peste 2.000 de oameni au asistat sâmbătă la Alba Iulia la ceremonialul primirii soliilor din Cetăţile de Scaun şi la dezvelirea a două plăci omagiale cu numele celor 1.228 de delegaţi care, la 1 Decembrie 1918, au decis Unirea Transilvaniei cu România.

După ce muzeograful Tudor Roşu, care l-a întruchipat pe Vasile Goldiş, a dat citire în Sala Unirii "Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba Iulia", pe esplanadă, în prezenţa a peste 2.000 de oameni, s-a desfăşurat tradiţionalul ceremonial al primirii soliilor din Cetăţile de Scaun - Târgovişte, Suceava şi Alba Iulia.

Sursa foto: (c) Marinela Brumar / AGERPRES


În cadrul ceremonialului au avut loc şi momente artistice susţinute de un grup de solişti din Alba, printre care Veta Biriş şi Ioan Bocşa, care au interpretat mai multe cântece patriotice, iar actorul Dorel Vişan a rostit câteva versuri adecvate momentului.

După ce primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, au dezvelit două plăci omagiale cuprinzând numele celor 1.228 de delegaţi care au fost prezenţi în Sala Unirii în urmă cu 100 de ani, acestea au fost sfinţite de către Patriarhul Daniel şi Patriarhul Ierusalimului, Teofil.


Sursa foto: (c) Marinela Brumar / AGERPRES


Programul a continuat cu o reconstituire, la o scară, evident, mult mai mică, în faţa Catedralei Reîntregirii, a Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, cu prezentarea discursurilor ţinute acum 100 de ani de Miron Cristea, Iuliu Hossu şi Vasile Goldiş. AGERPRES/ (A,AS - autor: Marinela Brumar, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bobonete, înfierbântat după ce-a văzut pozele hot cu Mădălina Ghenea în dormitor

2 „Cum ar putea o gură care se spurcă prin sex oral să ia anafura, agheasma sau să sărute sfintele icoane / Dacă î…

3 Judecător / Ion Cristoiu nu a putut demonstra că nu a colaborat cu Securitatea

4 VIDEO Gabriel Păun (Agent Green): Blana ursului e la un tăbăcar din Târgu Secuiesc. E vorba de Arthur, nu ști…

5 Documente / Doar 5 din 33 de candidați au promovat concursul pentru șefia Caselor Județene de Asigurări de Sănăt…