Alba: Trimiteri în judecată pentru infracţiuni legate de fonduri europene

Alba: Trimiteri în judecată pentru infracţiuni legate de fonduri europene

Trei persoane din Alba au fost trimise în judecată de către procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul teritorial Alba Iulia după ce, în urmă cu şase ani, o asociaţie ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene în valoare de peste 460.000 de lei printr-un proiect de combatere a şomajului.

Potrivit unui comunicat postat miercuri de DNA, procurorii au dispus trimiterea în judecată a trei persoane fizice (coordonator activitate Asociaţie PROFACTUM, consilier privind orientarea în carieră în cadrul proiectului "Combate şomajul" din partea Asociaţiei PROFACTUM, manager de proiect în cadrul proiectului "Combate şomajul"), în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, săvârşită în formă continuată, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşită în formă continuată.

În sarcina Asociaţiei din Alba Iulia s-a reţinut infracţiunea de participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, săvârşită în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2015, "în contextul implementării proiectului 'Combate şomajul', finanţat din fonduri nerambursabile, cei trei inculpaţi ar fi întocmit, semnat şi ar fi pus la dispoziţia reprezentantului liderului de proiect, Colegiul Tehnic 'I.D. Lăzărescu' Cugir, mai multe documente false (fişe de pontaj, fişe de consiliere, foi colective de prezenţă etc.) din care rezulta faptul că o persoană, consilier privind orientarea în carieră din partea Asociaţiei PROFACTUM Alba Iulia, ar fi participat la desfăşurarea activităţilor de consiliere a persoanelor ţintă a proiectului, cu toate că au avut cunoştinţă despre neimplicarea acestuia în proiect".

Ulterior, fără a cunoaşte caracterul fals al înscrisurilor, reprezentantul Colegiului Tehnic I.D. Lăzărescu Cugir le-a transmis spre decontare către Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Centru. "Consecinţa acestor demersuri a avut drept rezultat obţinerea pe nedrept de către Asociaţia PROFACTUM a sumei de 460.387 lei, reprezentând fonduri nerambursabile", se menţionează în comunicat.

Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză.

Potrivit comunicatului, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin a doi dintre inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Alba, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. AGERPRES/ (AS - autor: Marinela Brumar, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...