Alegeri în Germania: SPD revendică formarea viitorului guvern

Alegeri în Germania: SPD revendică formarea viitorului guvern

Social-democraţii (SPD) din Germania revendică formarea viitorului guvern, a anunţat duminică secretarul lor general, Lars Klingbeil, în timp ce conservatorii cancelarului Angela Merkel au recunoscut, prin vocea secretarului general Paul Ziemiak, că au înregistrat "pierderi amare" la alegerile legislative, relatează AFP.

"Avem mandatul de a forma un guvern. Olaf Scholz (cap de listă - n.r.) va deveni cancelar", a declarat Klingbeil, în contextul în care SPD este cotat cu 26% într-un exit-poll, comparativ cu 24% pentru creştin-democraţi.

Într-un alt exit-poll, cele două formaţiuni sunt cotate la egalitate, cu câte 25% din voturi.

De partea cealaltă, secretarul general al creştin-democraţilor, Paul Ziemiak, a recunoscut că CDU/CSU a înregistrat "pierderi amare" comparativ cu scrutinul din 2017.

Este cel mai slab rezultat pentru CDU/CSU de după război.

Cu toate acestea, el şi-a exprimat speranţa că partidul va putea forma o coaliţie de guvernare cu Verzii şi cu liberal-democraţii (FDP).

Conform unui exit-poll, Verzii s-ar fi plasat pe poziţia a treia, cu 15% din voturi, iar FDP este creditat cu 11% din voturi, la fel ca extrema-dreaptă, Alternativa pentru Germania (AfD).

Stânga radicală (Die Linke) este creditată cu 5% din voturi, însă nu este clar dacă în urma rezultatelor finale va reuşi să intre totuşi în parlament.

Cifrele trebuie privite însă cu prudenţă din cauza numărului foarte mare de voturi prin corespondenţă, care nu sunt luate în considerare în aceste sondaje realizate la ieşirea de la urne.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale