Alegeri în Republica Moldova/Președintele CEC: Înțelegem nemulțumirea cetățenilor care nu au reușit să voteze; regretăm situația

Alegeri în Republica Moldova/Președintele CEC: Înțelegem nemulțumirea cetățenilor care nu au reușit să voteze; regretăm situația

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, și-a manifestat, duminică seară, regretul față de situația creată în mai multe secții de votare din străinătate unde cetățenii din Republica Moldova nu au putut participa la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale ca urmare a epuizării buletinelor de vot.

*LIVE UPDATE Alegeri în Republica Moldova: Cinci secții de votare, printre care și cea din București, au prelungit programul (FOTO)

Aceasta a declarat, într-o conferință de presă susținută după închiderea urnelor, că problemele cu care s-au confruntat alegătorii din diaspora "este o lecție care trebuie învățată".

"Alegerile din acest an au reprezentat o provocare pentru subiecții implicați în acest proces, îndeosebi pentru cetățenii din Republica Moldova, care, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, au avut posibilitatea să își aleagă președintele țării în mod direct și liber exprimat. În aceste condiții, înțelegem și nemulțumirea cetățenilor care nu au reușit să voteze. Regretăm situația creată. Încă o dată reiterez că regretăm situația în care cetățenii Republicii Moldova, un număr dintre aceștia, nu au putut să realizeze dreptul la vot. Ceea ce s-a întâmplat azi este o lecție care trebuie învățată de către noi și de către alte instituții implicate nemijlocit în organizarea alegerilor în Republica Moldova", a afirmat Rusu.

Cu toate acestea, președintele CEC susține că "procesul electoral s-a desfășurat în condiții de transparență totală".

Ea a subliniat că decizia de organizare a secțiilor de votare din străinătate a fost luată în funcție de numărul de cereri prealabile depuse de cetățenii din străinătate, dar și de participarea acestora la alegerile parlamentare din 2014. La ultimele alegeri parlamentare la cele 95 de secții de votare deschise în afara țării s-au prezentat 73.000 de persoane cu drept de vot, în condițiile în care la alegerile prezidențiale de duminică numărul acestora a depășit 130.000.

AGERPRES/ (AS—editor: Ana Maria Luca, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...