Alegeri legislative în Ungaria: Misiunea noastră este de a crea o ţară a iubirii, spune candidatul opoziţiei unite

Alegeri legislative în Ungaria: Misiunea noastră este de a crea o ţară a iubirii, spune candidatul opoziţiei unite

Cea mai importantă misiune a opoziţiei unite din Ungaria şi a alegătorilor săi este de a "aduce democraţia, statul de drept, prosperitatea şi pacea şi de a pune capăt urii" în această ţară, a declarat miercuri candidatul comun al opoziţiei pentru postul de premier, Peter Marki-Zay, la un eveniment de campanie la Pecs (sud), ultimul înaintea alegerilor legislative de duminică, informează MTI.

"Să ne angajăm să creăm o ţară a iubirii, chiar dacă va fi nevoie de luptă şi sacrificii", a spus Marki-Zay, candidatul alianţei de opoziţie formată din şase partide, depăşită în ultimele sondaje de opinie cu 3% - 8% de Fidesz al premierului Viktor Orban, aflat la putere de 12 ani.

Marki-Zay (49 de ani) a amintit că ungurii, inclusiv tinerii, au luat atitudine atât în 1848, cât şi în 1956, deşi de fiecare dată lupta lor pentru libertate "a fost zdrobită cu ajutorul forţelor ruse". "De aceea avem datoria morală de a fi alături de toate ţările a căror libertate este răpită şi zdrobită de tancurile şi rachetele unui tiran", a notat el, într-o referire la Ucraina.

Candidatul opoziţiei a amintit în discursul său de o afirmaţie din 2008 a lui Viktor Orban în sensul că Ungaria aspiră de la Occident la libertate şi de la Est la petrol, apreciind că este "trist" că susţinători ai guvernului au huiduit acest citat la un Marş pentru pace care a avut mai devreme luna aceasta.

"Orban avea dreptate atunci pentru că ştia că sângele este mai dens decât petrolul şi că unui agresor trebuie să i se spună pe nume", a adăugat Marki-Zay.

Ungaria are datoria de a ajuta Ucraina în această situaţie istorică pentru că "Ucraina nu are nevoie de soldaţi, ci de ajutor, iubire şi sprijin şi de umanitate în faţa lipsei de umanitate", a insistat el.

Candidatul opoziţiei unite a mai spus că Ungaria trebuie să susţină Uniunea Europeană şi alianţa din care face parte şi care îi poate asigura protecţie, remarcând totodată că în prezent "jumătate din populaţia Ungariei este preocupată să critice cealaltă jumătate, deşi avem nevoie de iubire în loc de ură".

El i-a îndemnat cu acelaşi prilej pe alegători să nu se lase descurajaţi de ştiri "din surse care par să susţină opoziţia", referindu-se la sondajele care indică o victorie a Fidesz, şi a subliniat că, deşi nu a câştigat până acum un scrutin legislativ, a câştigat alte trei curse electorale în care nu a pornit ca favorit.

Înainte de a câştiga alegerile primare ale opoziţiei, în septembrie anul trecut, Peter Marki-Zay a devenit în 2018 primul primar, începând din 1990, care nu reprezintă Fidesz în oraşul său natal, Hódmezővásárhely.

Marki-Zay şi-a îndemnat în fine susţinătorii "să permită să se întâmple o minune" astfel încât "să nu mai fie o ruşine să fii ungur în Europa". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia