Alegeri prezidenţiale în Brazilia: Jair Bolsonaro confirmă avantajul său net (sondaj)

Alegeri prezidenţiale în Brazilia: Jair Bolsonaro confirmă avantajul său net (sondaj)

Un nou sondaj a confirmat luni că marele favorit în turul al doilea al prezidenţialelor din Brazilia, programat la 28 octombrie, rămâne candidatul de extremă dreaptă Jair Bolsonaro, cu 59% din intenţiile de vot, faţă de 41% pentru adversarul său de stânga, Fernando Haddad, relatează AFP.

Rezultatele publicate de institutul Ibope arată o creştere de un punct a lui Jair Bolsonaro în raport cu prima anchetă de opinie dintre cele două tururi, când Datafolha l-a dat învingător, miercuri, cu 58% din voturi, faţă de 42% pentru Fernando Haddad.

Sondajul Ibope mai arată că respingerea pe care o inspiră candidatul de stânga este cu mult superioară celei a concurentului său: 47% dintre persoanele chestionate au răspuns că nu ar vota în nicio circumstanţă cu el, faţă de 35% pentru Bolsonaro.

Dacă numai 41% dintre repondenţi au declarat că votează cu convingere pentru candidatul de extremă dreaptă, acest procent scade la 28% pentru Haddad.

Cu ocazia ultimului sondaj dinaintea primului tur, Jair Bolsonaro a afişat, totuşi, o rată de respingere cu mult superioară adversarului său: 43%, faţă de 36% pentru candidatul Partidului Muncitorilor (PT), formaţiune fondată de fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, aflat în închisoare.

Fostul căpitan de armată suscită respingerea unei părţi a populaţiei din cauza admiraţiei sale afişate pentru dictatura militară (1964-1985) şi derapajelor rasiste sau homofobe, dar ura faţă de PT pare să fi fost mai mare printre alegători.

Criticii acestui partid care a guvernat Brazilia din 2003 până în 2016 îl consideră responsabil pentru toate problemele cu care se confruntă ţara în prezent, de la violenţe la criza economică, trecând prin nenumăratele scandaluri de corupţie.

În primul tur, la 7 octombrie, Jair Bolosonaro a câştigat detaşat, cu 46% din voturi, faţă de 29% pentru Fernando Haddad.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

2 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

3 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

4 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”

5 VIDEO Noua realitate din Rusia...