Alegeri prezidențiale în Franța: Reacții europene după primul tur

Alegeri prezidențiale în Franța: Reacții europene după primul tur

Centristul Emmanuel Macron și candidata de extrema dreaptă Marine Le Pen s-au calificat duminică pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța organizat la 7 mai. AFP prezintă reacțiile principalilor responsabili politici europeni:

Uniunea Europeană

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a felicitat pe Emmanuel Macron într-un mesaj pe Twitter "pentru rezultatul său din primul tur" și i-a urat "mult noroc în viitor".

Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, a scris în franceză: "Să vezi drapelele #Franței și #UE salutând rezultatul lui @emmanuelmacron este speranța și viitorul generației noastre".

Negociatorul-șef pentru Brexit din partea UE, francezul Michel Barnier, și-a exprimat la rândul lui satisfacția pe Twitter: "Patriot și european, voi avea încredere la 7 mai în Emmanuel Macron. Franța trebuie să rămână europeană!".

Germania

Guvernul german și-a anunțat sprijinul pentru Emmanuel Macron. "Este bine că @EmmanuelMacron a avut succes cu poziția sa pentru o UE puternică + o economie socială de piață. Mult noroc pentru următoarele două săptămâni", a scris pe contul său de Twitter Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarul german, Angela Merkel.

Mergând și mai departe în susținerea acordată lui Emmanuel Macron, ministrul german de externe, social-democratul Sigmar Gabriel, a afirmat că este "sigur" că centristul va fi ales președinte.

Marea Britanie

Fostul ministru conservator de finanțe George Osborne, nou redactor-șef al cotidianului Evening Standard, l-a felicitat pe "prietenul" său Emmanuel Macron pentru calificarea în turul al doilea, văzând în aceasta "dovada că se poate câștiga de pe poziții de centru".

Danemarca

Premierul Lars Lokke Rasmussen s-a arătat într-un mesaj pe Twitter prudent optimist în legătură cu șansele lui Emmanuel Macron: "Felicitări @EmmanuelMacron. Trebuie așteptat scrutinul final, dar Europa are nevoie de o Franță cu spirit deschis și care se îndreaptă spre reformă. Mult noroc!".

Olanda

Deputatul de extrema dreaptă Geert Wilders, aliat al Marinei Le Pen, a văzut în turul întâi al alegerilor "o zi strălucită pentru patrioții din Franța și din alte țări care vor mai multă suveranitate națională, mai puțină UE și imigrație". "Tocmai i-am trimis sincerele mele felicitări", a declarat el pentru agenția olandeză de presă ANP.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

2 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!

3 VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea! / Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

4 Ucrainencele au strâns 700.000 de dolari pentru armată vânzând fotografii erotice

5 Unul dintre marii aliaţi ai SUA a reziliat un contract de achiziţie pentru elicoptere militare ruseşti în valoare de 228 de milioane de euro