Alegeri Turkmenistan: Fiul îi urmează tatălui la conducerea ţării

Alegeri Turkmenistan: Fiul îi urmează tatălui la conducerea ţării

Electoratul din Turkmenistan a votat sâmbătă într-un scrutin prezidenţial al cărui rezultat este cunoscut dinainte şi care îi va permite fiului actualului lider să preia frâiele acestei ţări, una dintre cele mai izolate şi autoritare din lume, informează AFP.

Schimbarea la conducerea ţării de la Gurbangulî Berdimuhamedov la fiul său Serdar, care a cunoscut o ascensiune politică fulgerătoare, va marca prima schimbare majoră în ultimii peste 15 ani în Turkmenistan.

Oficial, în cursă s-au înscris nouă candidaţi, dar nu există nicio îndoială că scrutinul va fi câştigat de Serdar Berdimuhamedov, în vârstă de 40 de ani, care a promis că va continua politica imprevizibilului său tată.

Actualul preşedinte, Gurbangulî Berdimuhamedov, şef al guvernului, aflat totodată la conducerea Senatului, a fost principala figură a ţării după moartea predecesorului său, în 2006.

Celebru pentru apariţiile sale pe bicicletă, călare sau la sală, în jurul său s-a construit un adevărat cult al personalităţii.

Cunoscut în străinătate pentru apariţiile sale inedite la televizor, precum cea în care compune rap patriotic împreună cu nepotul său, luna trecută Gurbangulî Berdimuhamedov şi-a anunţat brusc retragerea în favoarea "generaţiei tinere".

Televiziunea de stat din această fostă republică sovietică bogată în petrol a asigurat că alegerile de sâmbătă demonstrează "ireversibilitatea procesului de democratizare a societăţii moderne turkmene".

Secţiile de votare s-au închis la ora 14:00 GMT, iar autorităţile au anunţat o participare de peste 97%. Rezultatele preliminare vor fi anunţate în cadrul unei conferinţe de presă duminică, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală.

Ceremonia de învestire este programată pentru sâmbăta viitoare, potrivit presei de stat.

Alegerile au loc pe un fundal internaţional tensionat, creat de invazia rusă în Ucraina. Mass-media de stat controlate de guvern au trecut aproape sub tăcere acest conflict pe care l-au prezentat drept o "situaţie complicată".

Serdar Berdimuhamedov a avut o ascensiune rapidă. A ocupat funcţiile de viceministru de externe şi guvernator regional, după care, anul trecut, a deveni vicepreşedinte al cabinetului ministerial şi membru al puternicului Consiliu de Securitate. Rămâne însă puţin cunoscut, biografia sa oficială menţionând doar că este "cel mai experimentat" dintre candidaţi, în pofida faptului că este cel mai tânăr.

Gurbangulî Berdimuhamedov a confirmat că va rămâne în politică ca preşedinte al Senatului. Potrivit lui Ruslan Miatiev, editor al ziarului independent Turkmen.News, cu sediul în Europa, adoptarea unor amendamente constituţionale ar putea acorda mai multă putere legislativului "dacă ceva nu merge bine cu Serdar".

Serdar Berdimuhamedov a calificat propria candidatură prezidenţială drept o "mare responsabilitate", inclusiv pentru generaţiile mai tinere, apărute după destrămarea URSS, promiţând totodată că va merge pe urmele tatălui său.

Economia Turkmenistanului este aproape total dependentă de vânzările de gaze naturale, în special către China, şi a avut foarte mult de suferit de pe urma recesiunii economice globale de la începutul pandemiei de coronavirus. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /