AlegeriRMoldova Renato Usatîi urmează să se întâlnească, miercuri, cu Maia Sandu pentru a discuta o eventuală susţinere în turul II

AlegeriRMoldova Renato Usatîi urmează să se întâlnească, miercuri, cu Maia Sandu pentru a discuta o eventuală susţinere în turul II

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupaşcu, transmite: Liderul formaţiunii politice "Partidul Nostru", Renato Usatîi, cel care s-a clasat al treilea în primul tur al alegerilor prezidenţiale care s-au desfăşurat duminică în Republica Moldova, va avea miercuri o întrevedere cu candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, pentru a discuta pe tema unei eventuale susţineri în turul al doilea.

Usatîi, care a obţinut 16,90% din voturi, a declarat că a avut, luni, o discuţie telefonică cu Maia Sandu, urmând ca în cursul zilei de miercuri să aibă o întrevedere cu aceasta. El a recunoscut că va condiţiona susţinerea pentru candidata pro-europeană de dizolvarea Parlamentului, despre care spune că este "nereprezentativ", dar şi de rezolvarea problemei cetăţenilor moldoveni din diaspora.

"Unii spun că ruşii mă presează şi am să ies pentru Dodon, iar alţii spun că Renato Usatîi trebuie să iasă pentru Maia Sandu. Eu am fost susţinut de peste 200.000 de cetăţeni şi am o obligaţie faţă de ei şi am o obligaţie faţă de toţi cetăţenii din Republica Moldova, ca să fiu corect. Astăzi pe mine mă doare şi mă interesează cum va fi soluţionată problema diasporei. Ce facem în primul rând cu alegerile parlamentare anticipate?", a afirmat Usatîi.

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică , ea fiind votată de 487.635 alegători, ceea ce reprezintă 36,16% din totalul celor 1.348.707 voturi valabil exprimate.

Pe locul al doilea s-a situat actualul preşedinte al ţării, socialistul Igor Dodon, cu 439.866 voturi (32,61%), urmat de Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 16,90%, Violeta Ivanov (Partidul Politic "Şor"), cu 6,49%, Andrei Năstase (Partidul Politic "Platforma Demnitate şi Adevăr"), cu 3,26%, Octavian Ţîcu (Partidul Politic "Partidul Unităţii Naţionale"), cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), cu 1,37%, şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) cu 1,20%.

Totodată, candidatul PAS s-a impus detaşat în diasporă, obţinând 70,12% din voturi, în timp ce Igor Dodon s-a clasat abia al treilea cu 3,65% din voturi. Pe poziţia a doua s-a situat candidatul Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 17,25%.

Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu şi Igor Dodon se vor înfrunta în turul al doilea, care va fi organizat pe 15 noiembrie. AGERPRES/ (AS- autor: Cristian Lupaşcu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...