ALERTĂ Asociația magistraților europeni, APEL căre BOLȘEVICII de la București să înceteze MĂCELĂRIREA Justiției!

ALERTĂ Asociația magistraților europeni, APEL căre BOLȘEVICII de la București să înceteze MĂCELĂRIREA Justiției!

Asociația magistraților europeni, APEL căre BOLȘEVICII de la București să înceteze MĂCELĂRIREA Justiției! Cere guvernului să înceteze modificarea legilor justiției prin ordonanțe și să garanteze independența judecătorilor și procurorilor.

Asociația Magistraților Europeni pentru Democrație și Libertăți (MEDEL) își exprimă îngrijorarea față de noile evoluții privind degradarea statului de drept în România și cere guvernului de la București să înceteze parctica modificării legilor justiției prin ordonanțe de urgență și să garanteze independența judecătorilor și procurorilor.

”Situația sistemului juridic din România a cunoscut recent încă un episod care relevă calea îngrijorătoare către degradarea statului de drept„, se arată într-un comunicat de presă.

Asociația își exprimă îmgrijorarea față de modificarea a trei legi esențiale pentru sistemul juridic privind statutul magistraților, organizarea CSM, dar și propunerile privind codurile penale.

”Așa cum a arătat prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, încă din octombrie 2018, în Parlamentul European, aceste modificări pun în pericol independența și eficiența sistemului judiciar, mai ales în ceea ce privește lupta împotriva corupției. Independența justiției este unul dintre stâlpii de susținere ai statului de drept, iar legile care îl guvernează trebuie discutate în mod transparent, și nu prin ordonanțe de urgență”, atrag atenția membrii organizației.

Pe de altă parte, MEDEL precizează că a semnalat, inclsuiv printr-o scrisoare adresată Comisiei Europene, faptul că influența serviciilor secrete, exercitată prin intermediul protocoalelor secrete încheiate cu instituții din sistemul judiciar constituie, de asemenea, o amenințare la adresa independenței acestuia. Totuși, remarcă magistrații europeni, îndreptarea unor eventuale abuzuri nu trebuie să afecteze lupta împotriva corupției, atrăgând atenția și asupra secției de investigare a magistraților.

Având în vedere evoluțiile de la București, MEDEL cere guvernului român:

- să adopte o atitudine transparentă și responsabilă în ceea ce privește modificarea legilor justiției,

- să înceteze emiterea de ordonanțe de urgență și să promoveze dezbateri la care să participe toate părțile implicate, inclusiv reprezentanți ai societății civile

- să se asigure că CSM are timpul necesar pentru a consulta corpul procurorilor și judecătorilor în legătură cu propunerile de modificare a legilor pentru emiterea unui punct de vedere

- să respecte întru totul independența magistraților, astfel încât aceștia să fie feriți de orice presiune din sistem sau din afara lui, în acord cu recomandările organismelor internaționale și, în special, ale Comisiei Europene.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria