ALERTĂ Decizie de ultimă oră a CCR! A fost devansată judecarea legilor prin care PSD a ANULAT DREPTUL președintelui să organizeze referendum în ziua alegerilor parlamentare!

ALERTĂ Decizie de ultimă oră a CCR! A fost devansată judecarea legilor prin care PSD a ANULAT DREPTUL președintelui să organizeze referendum în ziua alegerilor parlamentare!

ALERTĂ Decizie de ultimă oră a CCR! A fost devansată judecarea legilor prin care PSD a ANULAT DREPTUL președintelui să organizeze referendum în ziua alegerilor parlamentare! La solicitările societății civile, CCR a devansat judecarea modificărilor aduse legilor electorale. Sesizarea la Curte a fost făcută de Iohannis pentru că legea interzice organizarea unui referendum în ziua europarlamentarelor.

Curtea Constituțională a decis marți să devanseze termenul de judecată pentru modificările aduse de Parlament legilor electorale, de pe 6 martie pe 27 februarie, se arată într-un comunicat al Curții, relatează  G4Media.ro .

Legea a fost atacată la Curte de președintele Klaus Iohannis. Una dintre cele mai importante modificări aduse actul normativ interzice organizarea oricărui tip de referendum în aceeași zi cu alegerile europarlmentare.

Săptămâna trecută, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a atras atenția asupra faptului că alegerile europarlamentare sunt ținute în șah de Curtea Constituțională. Asociația a solicitat CCR să scurteze termenul de examinare, subliniind că acesta este mult prea lung şi nu ţine cont de necesitatea stabilirii în timp util a legislaţiei după care se vor desfăşura alegerile din luna mai 2019.

”Înainte de alegeri şi mai înainte de campania electorală, este necesar ca persoanele care vor să candideze să strângă liste de semnături de sprijin. Până la pronunţarea CCR pe excepţia de constituţionalitate a noii legi, Guvernul nu poate aproba un model cert al listei de susţinători, întrucât există diferenţe între legea actuală şi cea nouă. Dacă Guvernul ar aproba acum un model de listă conform legii actuale, iar după decizia CCR noua lege ar intra în vigoare, se va putea specula că toate listele de semnături nu ar fi conforme cu legea în vigoare la data alegerilor. Astfel, este posibil să se ajungă la dispute nesfârşite în societate (nu ar fi primul caz) în legătură cu legea (veche sau nouă) aplicabilă în cazul întocmirii listei de susţinători, la noi sesizări ale Curţii Constituţionale şi, în cele din urmă la punerea sub semnul întrebării a rezultatului alegerilor”, a avertizat APADOR-CH în comunicatul de presă transmis săptămâna trecută.

Pe 17 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională (CCR) legea adoptată la finalul anului trecut care interzice organizarea oricărui tip de referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.

Decizia a venit în contextul declanșării de către președintele Iohannis, în ianuarie 2017, a procedurii pentru organizarea unui referendum privind Justiția și a declarațiilor făcute în ultimele luni de șefului statului, care a spus răspicat că nu a renunțat la planul de a declanșa consultarea populară.
”Norma prin care se interzice organizarea de referendumuri la aceeași dată cu data desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European afectează norme și principii constituționale”, a arătat șeful statului în sesizarea transmisă Curții.

Klaus Iohannis a invocat două decizii ale Curții Constituționale din 2007, potrivit cărora referendumul cu privire la probleme de interes național se poate desfășura oricând în timpul anului.

Majoritatea PSD, ALDE, UDMR a modificat la finalul lui 2018 legea alegerilor europarlamentare, introducând o prevedere care interzice organizarea unui referendum la nivel național sau local în ziua scrutinului pentru Parlamentul European.

Modificarea a fost adusă în comisia juridică a Camerei Deputaților, iar autorul amendamentului a fost parlamentarul UDMR Marton Arpad. Pe 27 noiembrie, acesta a propus modificarea articolului 5 al legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European astfel:

La articolul 5, după alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins: „(11) Pentru a asigura respectarea prevederilor prezentului articol în ziua de referinţă nu se pot organiza alte tipuri de alegeri şi nici referendumuri la nivel naţional sau local” (detalii aici).
Curtea Constituțională (CCR) s-a pronunțat de două ori în 2007 asupra unor tentative ale PSD de a interzice organizarea unui referendum în aceeași zi cu orice alt tip de alegeri – locale, parlamentare, prezidențiale sau europarlamentare -, statuând fără echivoc că astfel de dispoziții ”limitează sau îngrădesc dreptul poporului de a-şi exercita suveranitatea”. Curtea a declarat atunci neconstituționale modificările aduse legii referendumului.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale