ALERTĂ Înalta Curte a preschimbat pentru mâine termenul stabilit inițial în septembrie dintr-unul din procesele lui Ghiţă

Înalta Curte de casaţie şi Justiţie a preschimbat pentru 25 iunie 2019 termenul din septembrie din procesul lui Ghiţă cu procurorii şi poliţiştii din Ploieşti. Prin urmare, mâine instanţa va lua în discuţie retragerea apelului de către Secţia Specială (SIIJ), anunță G4Media.

 
Cine face parte din complet. Completul de 5 judecători care va analiza marți retragerea apelului de către SIIJ este Completul 2 penal, adică instanţa care l-a condamnat pe Liviu Dragnea.

Completul este format din judecătoarele Alexandra Rus, Lucia Rog, Rodica Aida Popa, Daniela Encean şi Simona Cîrnaru, aceasta din urmă înlocuind-o pe Luciana Mera care s-a pensionat de la 1 iunie.

Context. Pe 13 iunie, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a retras şi apelul din dosarul în care fugarul Sebastian Ghiţă şi mai mulţi procurori şi poliţişti din Ploieşţi sunt acuzaţi de corupţie. În acest caz, Ghiţă, poliţiştii şi procurorii au fost achitaţi de instanţa de fond, iar apelul începuse la Completul de 5 judecători.

Acum, Completul de 5 judecători trebuie să ia act de solicitarea SIIJ de retragere a apelului. Procesul va continua însă, cel puţin pentru moment, cu privire la procurorul Liviu Tudose întrucât şi el a formulat apel, fiind nemulţumit de temeiurile pentru care a fost achitat.

Completul de 3 judecători care a dispus achitarea a fost compus din judecătorii Maricela Cobzariu, Daniel Grădinaru și celebrul Ștefan Pistol (i-a achitat și pe Dragnea și Tăriceanu).

Sebastian Ghiță este acuzat de mai multe infracțiuni: 2 infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare a banilor, șantaj, 2 infracțiuni de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În esență, Ghiță a fost achitat după ce instanța de fond a înlăturat o serie de probe, motivând că au fost administrate neloial. Procurorii își bazau acuzațiile în principal pe mărturiile fostului deputat PSD, Vlăduț Cosma, și ale interlopului Răzvan Alexe. Aceștia au dat declarații împotriva lui Ghiță, atât în calitate de martori, cât și în calitate de martori cu identitate protejată.

Cu alte cuvinte, ce nu le-au putut spune procurorilor ca martori cu identitate reală, de frica lui Ghiță, le-au declarat ca martori cu identitate protejată.

De exemplu, martorul cu identitate protejată Aurel Diaconescu, care este una și aceeași persoană cu martorul Răzvan Alexe, arată în declarația sa că știe că Răzvan Alexe primea informații de la niște prieteni de-ai lui Sebastian Ghiță despre conținutul unui dosar instrumentat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești în care Alexe era vizat.

Cât de legal sau loial este acest procedeu de a obține probatorii ar fi trebuit însă să stabilească Completul de 5 judecători al ICCJ.

Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA Ploiești Lucian Onea și Cerasela Răileanu, în prezent anchetați de SIIJ.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, cea care-i conduce pe „anticovizi” la ambasada Rusiei este țiitoarea lui Voican Voiculescu

2 Cică imaginile acestea ar fi de azi-noapte, din Senatul României

3 PSD stă pe o bombă care ticăie / Ultimele măsurători indică un uriaș val de indignare la adresa fostului PCR

4 Rareș Bogdan dă cu parul: PSD este inamicul nr.1 al României / Discriminăm 99% din populație pentru a proteja re…

5 Secretarul general al PNL Olt a ajuns la spital, cu mari probleme de respirație, la două zile după ce a refuza…