ALERTĂ Lucruri care ni se ASCUND despre ÎNZESTRAREA Armatei! Detalii pe care nu le-ați văzut niciodată!

ALERTĂ Lucruri care ni se ASCUND despre ÎNZESTRAREA Armatei! Detalii pe care nu le-ați văzut niciodată!

ALERTĂ Lucruri care ni se ASCUND despre ÎNZESTRAREA Armatei! Detalii pe care nu le-ați văzut niciodată! Programul de modernizare a fortelor armate romane este unul extrem de ambitios in ceea ce priveste domeniul si capacitatile, dar echipele insarcinate cu pregatirea si derularea programelor de inzestrare sunt subdimensionate si prea putin experimentate.

Lipsa capacitatii administrative nu este insa singura sursa a intarzierii programelor de inzestrare, la aceasta adaugandu-se politicile confuze care au afectat unele dintre cele mai importante programe nationale de inzestrare a Armatei.

In fine, situatia economica a tarii pare in acest moment principala amenintare la adresa dorintei Romaniei de a-si moderniza capacitatile de Aparare.

Acestea sunt concluzii ale unui raport scris de  George Visan pentru think-tankul Romania Energy Center , publicat in urma cu o saptamana.

Un program prea ambitios pentru capacitatea MApN de a-l gestiona

Programul de modernizare derulat de Guvernul Romaniei in beneficiul fortelor armate este unul ambitios, atat ca domeniu, cat si in ceea ce priveste capacitatile vizate. Sistemele pe care Romania a inceput sau planuieste sa le achizitioneze sunt unele inalt-performante, foarte utile in conflicte de intensitate maxima si apararea teritoriului.

Mai mult, majoritatea contractelor includ prevederi privind fabricarea locala a unor componente si transfer de tehnologie care ar conduce la revitalizarea companiilor de stat din industria apararii.

In orice caz, nu trebuie uitat ca aceasta initiativa de reinarmare apare dupa zeci de ani de subfinantare in domeniu. Nivelul scazut al cheltuielilor de aparare si-a lasat amprenta asupra capacitatilor detinute, dar si asupra abilitatii Ministerului Apararii de a derula programe atat de complexe si costisitoare.

Ca atare, aparatul insarcinat sa deruleze si sa pregateasca programele este in prezent subdimensionat si cu putina experienta. Dovada a acestei stari de fapt o constituie numarul programelor intarziate sau numarul de "clarificari" solicitate de ofertanti in diferite etape ale procesului de achizitie.

Pe termen scurt, Ministerul Apararii ar putea sa re-prioritizeze unele dintre cerintele de echipare din cauza capacitatii sale limitate de a gestiona programele de aparare.

Cele mai afectate: Marina si Aviatia

Cu toate acestea, lipsa capacitatii administrative nu este singura sursa a intarzierilor. Politici esuate afecteaza unele dintre cele mai importante programe, care vizeaza crearea sau revigorarea unor capabilitati-cheie. Domeniul cel mai afectat de intarzieri este cel al Fortelor Navale Romane, care a suferit in ultimii 10 ani amanarea sau suspendarea tuturor programelor sale majore de inzestrare: modernizarea fregatelor de Tip 22, achizitia de corvete, achizitia sistemului de aparare de coasta.

Aceste intarzieri apar in conditiile in care si conducerea civila, si conducerea militara au declarat prioritara modernizarea marinei militare. In contextul evolutiilor majore negative ale securitatii in Marea Neagra si tinand cont de vechimea flotei Romaniei, decizia de a renunta la procedura achizitiei directe in favoarea unei proceduri de licitatie a programului de achizitie a corvetelor reprezinta cel mai mare esec de politici guvernamentale din domeniul achizitiilor militare. Care deschide calea unor intarzieri majore in ceea ce priveste constructia navelor si operationalizarea unor capacitati esentiale.

Un al doilea serviciu afectat de intarzieri priveste Fortele Aeriene Romane. Programul avioanelor de lupta multirol a fost serios intarziat, atat in ceea ce priveste achizitiile, cat si termenii operationali. Din nefericire, intarzierile conduc la mentinerea in serviciu a aeronavelor MiG-21 Lancer si dupa anul 2019.

In orice caz, programul Patriot se deruleaza in termen si va compensa, probabil, intarzierile programului de inzestare cu aparate multirol. Mai mult, prima faza a programului de aparare antiaeriana cu rachete cu raza scurta si foarte scurta (SHORAD/VSHORAD) ar trebui sa inceapa in curand.




Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”