Alertă meteo de vreme severă: furtuni de cod portocaliu mătură Romînia. Unde e cel mai mare pericol

Alertă meteo de vreme severă: furtuni de cod portocaliu mătură Romînia. Unde e cel mai mare pericol

Vremea severă pune stăpânire pe aproape toată țara. Doar câteva județe nu sunt vizate de furtuni violente. Meteorologii au emis duminică noi alerte meteo de cod galben și portocaliu privind instabilitatea atmosferică accentuată.

Ploi puternice și vijelii FOTO Shutterstock

O avertizare cod galben,emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) este în vigoare de la ora 11.00 până la ora 23.00, fiind anunţată instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, în cea mai mare parte a Olteniei și local în Muntenia. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp”, precizează ANM.

Vreme severă în trei sferturi din țară FOTO meteoromania.ro

Vreme severă în trei sferturi din țară FOTO meteoromania.ro

O altă avertizare, cod portocaliu , este valabilă în intervalul 12.00 – 21.00. Meteorologii anunţă averse torenţiale în judeţele Sălaj, Cluj, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Suceava, Neamț și Harghita și zona de munte a județelor Maramureș, Bihor, Alba, Bistrița-Năsăud, Mureș și Bacău.

În județele Sălaj, Cluj, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Suceava, Neamț și Harghita și zona de munte a județelor Maramureș, Bihor, Alba, Bistrița-Năsăud, Mureș și Bacău vor fi averse torențiale. Local cantitățile de apă vor fi de 30-40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1–3 ore)”, informează ANM.

Maxime de 31 grade Celsius

Duminică, 11 iunie, conform specialiștilor va cădea grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 40-50 l/mp. "În celelalte regiuni vremea se va menține caldă, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene vor fi pe arii mai restrânse îndeosebi în orele serii. Vântul va avea intensificări asociate ploilor, izolat vor fi și vijelii (rafale în general de 55-65 km/h), iar mai ales în a doua parte a intervalului se va intensifica temporar în est, sud-est și în extremitatea de vest. Temperaturile maxime mai scăzute față de ziua precedentă în nord și nord-est se vor încadra în general între 21 și 31 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 9 și 19 grade Celsius", anunță ANM.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat