ALERTĂ Președintele, mesaj INCENDIAR la reluarea emisiei Radio Europa Liberă în România!

ALERTĂ Președintele, mesaj INCENDIAR la reluarea emisiei Radio Europa Liberă în România!

ALERTĂ Președintele, mesaj INCENDIAR la reluarea emisiei Radio Europa Liberă în România! Presedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj cu ocazia redeschiderii redactiei Radio Europa Libera in Romania.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Aici e Radio Europa Liberă! Se va auzi, începând de astăzi, din nou în România, chiar dacă într-o formulă nouă, adaptată tehnologic lumii în care trăim. Salut cu bucurie această relansare cu atât mai mult cu cât Radio Europa Liberă a reprezentat oxigenul nostru mediatic atât de necesar supraviețuirii în perioada comunistă.

Ați fost, înainte de 1989, pentru mulți ani de zile, printre puținele surse prețioase de informații pe care puterea comunistă dorea, în mod abuziv și prin cenzură, să le ascundă românilor. Prin opiniile și analizele colaboratorilor dumneavoastră, ați contribuit la răspândirea adevărului despre acel regim odios care acționa împotriva oamenilor.

În acele vremuri, posturi precum Radio Europa Liberă reprezentau adevărate bastioane ale libertății, care au întreținut aspirațiile occidentale ale românilor și speranța că eliberarea de comunism este posibilă.

Redeschiderea redacției în limba română este o veste bună, pentru că o societate sănătoasă se bazează pe o presă liberă, iar dumneavoastră ați demonstrat că sunteți profesioniști în acest domeniu.

Într-o Europă divizată, care se confruntă cu multiple amenințări, unele dintre ele de natură internă, avem nevoie de presă independentă care să ajute cetățenii să discearnă adevărul într-un ocean mediatic de minciună, știri false și manipulare.

Tendințe extrem de periculoase pe care le credeam îngropate într-un trecut sumbru au reapărut astăzi, ascunse sub forme subversive, în discursurile populiste și pline de demagogie ale unor politicieni dispuși să sacrifice chiar viitorul unei națiuni în numele unor interese meschine și personale.

Umbra întunecată a intoleranței, autocrației și a discursului urii se abate iar asupra continentului nostru.

De aceea, demersul dumneavoastră devine cu atât mai important. Aveți o dublă responsabilitate, de a vă ridica la înălțimea renumelui istoric al postului dumneavoastră și de a deveni un avanpost respectat în misiunea nobilă a corectei informări.

Gradul de democrație al unei națiuni este indisolubil legat de capacitatea de a proteja independența jurnaliștilor și de a încuraja corectitudinea și echilibrul editorial. Răspândirea de articole eronate, lansarea de campanii mediatice care vizează atingerea unor ținte politice și care dăunează grav interesului public și stabilității statului pot fi stopate prin efortul jurnaliștilor onești, care urmăresc mereu aflarea adevărului și își respectă integritatea profesională.

Existența presei independente este vitală pentru sănătatea societății noastre. Nu poate fi imaginată o Românie liberă într-o Europă liberă fără cel mai de preț apărător al democrației - presa liberă. Există jurnaliști care merită să fie susținuți și al căror efort de a-și păstra verticalitatea avem datoria de a-l recunoaște. Îi încurajez pe toți să continue și să nu renunțe la standardele lor etice. Campaniile de denigrare și atacurile personale la adresa unor jurnaliști confirmă că pe unii politicieni îi deranjează libertatea de exprimare și adevărul spus oamenilor.

Sper ca relansarea Radio Europa Liberă, în primul an al noului secol de existență a României și la 30 de ani de la înlăturarea dictaturii în 1989, să marcheze  reafirmarea valorilor care fac profesia de jurnalist una esențială într-o democrație.

Vă doresc mult succes!”

Amintim ca postul de radio Europa Libera isi reia transmisia in limba romana, cu emisiuni dedicate actualitatii romanesti, incepand de luni.



Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...