ALERTĂ Președintele refuză numirea lui Sebastian Cucoș la șefia Jandarmeriei până la finalizarea anchetei despre reprimarea violentă a protestului din 10 august

ALERTĂ Președintele refuză numirea lui Sebastian Cucoș la șefia Jandarmeriei până la finalizarea anchetei despre reprimarea violentă a protestului din 10 august

Președintele Klaus Iohannis refuză să supună spre avizare Consiliului Suprem de Apărare a Țării propunerea de numire a lui Sebastian Cucoș în funcția de șef al Jandarmeriei Române până după pronunțarea organelor judiciare abilitate în legătură cu reprimarea violentă a protestului de vineri din Piața Victoriei.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială, Ministerul de Interne i-a trimis șefului statului propunerea de avizare de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării a numirii colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general al Jandarmeriei Române.

Sursa citată explică faptul că documentația referitoare la propunerea de avizare a numirii ofițerului în funcția menționată se află în lucru la Secretariatul CSAT.

”Având în vedere evenimentele din data de 10 august a.c., din timpul protestului din Piața Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română, se impune ca luarea unei decizii de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării privind numirea colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general să se realizeze după pronunțarea organelor judiciare abilitate, cu privire la legalitatea acțiunilor Jandarmeriei Române. În acest context, problematica în cauză poate fi supusă analizei și deciziei CSAT în cadrul unei viitoare ședințe, luând în considerare și concluziile anchetelor organelor judiciare competente”, se precizează în comunicat.

În ceea ce privește interimatul funcției de șef al Jandarmeriei Române, se impune precizarea că președintele României și Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu au atribuții legale potrivit legislației în vigoare, aceasta fiind de resortul ministrului afacerilor interne, conform prevederilor art. 6 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române.

Cel de-al doilea interimat al lui Cucoș la șefia Jandarmeriei expiră miercuri, 15 august, ceea ce însemană că acesta va trebui să părăsească funcția.

Comunicatul administrației prezidențiale

„Precizări cu privire la propunerea de avizare de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării a numirii colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general al Jandarmeriei Române

14 August 2018

Referitor la informațiile vehiculate în spațiul public privind avizarea de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării a numirii în funcția de inspector general al Jandarmeriei Române, Administrația Prezidențială face următoarele precizări:

La data de 1 august a.c., Ministerul Afacerilor Interne a transmis Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, propunerea de avizare de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării a numirii colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general al Jandarmeriei Române. Documentația referitoare la propunerea de avizare a numirii ofițerului în funcția menționată se află în lucru la Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Consiliul Suprem de Apărare a Țării, potrivit legii proprii de organizare și funcționare, adoptă hotărâri prin consens, în cadrul ședințelor semestriale ale acestuia sau în intervalul dintre ședințe, cu acordul individual al membrilor Consiliului.

Având în vedere evenimentele din data de 10 august a.c., din timpul protestului din Piața Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română, se impune ca luarea unei decizii de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării privind numirea colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general să se realizeze după pronunțarea organelor judiciare abilitate, cu privire la legalitatea acțiunilor Jandarmeriei Române. În acest context, problematica în cauză poate fi supusă analizei și deciziei CSAT în cadrul unei viitoare ședințe, luând în considerare și concluziile anchetelor organelor judiciare competente.

În ceea ce privește problematica interimatului funcției de inspector general al Jandarmeriei Române, se impune precizarea că Președintele României și Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu au atribuții legale potrivit legislației în vigoare, aceasta fiind de resortul ministrului afacerilor interne, conform prevederilor art. 6 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române.”

 
 



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?