Alex Florența, despre o lege a fugarilor: E nevoie de o modificare legislativă care să permită măsuri restrictive

Alex Florența, despre o lege a fugarilor: E nevoie de o modificare legislativă care să permită măsuri restrictive

Alex Florența, propunerea ministrului Justiției pentru funcția de procuror general, susține că este nevoie de o modificare legislativă care să permită luarea unor măsuri restrictive ale dreptului de circulație, astfel încât să fie evitată părăsirea țării de către persoanele condamnate la închisoare.

Alex Florin Florența, propunerea lui Predoiu pentru Parchetul General FOTO: Inquam

„E nevoie de o modificare legislativă, care să permită în primul rând luarea unor măsuri restrictive ale dreptului de circulație, de către judecătorii care judecă acele cauze și, desigur, măsuri administrative, ulterior, din partea poliție de frontieră, și alte măsuri similare”, a precizat Alex Florin Florența la ieșirea de la CSM, unde a primit aviz pozitiv pentru numirea în funcția de procuror general.

Acesta a precizat că în acest sens trebuie făcută o analiză în care să fie consultat întreg corpul de magistrați.

„E nevoie în mod cert de o dispoziție procedurală care să impună această interdicție la un anumit moment al procesului. Trebuie făcută o analiză, trebuie consultat întreg corpul de magistrați, trebuie o măsură procedurală din acest punct de vedere în oricare etapă a procesului atâta timp cât există suficiente indicii la un moment dat că se încearcă fuga eventual sustragerea de la răspunderea penală”, a adăugat Alex Florin Florența.

Italia, salvarea fugarilor români. Cazul Arsene

Ionel Arsene a fost condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare, însă e fugit din țară, primele informații fiind că se află în Italia, un stat ales și de alți fugari celebri, pentru regimul mai puțin drastic față de cel din România.

Șeful Consiliului Județean Neamț a ajuns să fie condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare după ce în primă instanță primise o pedeapsă la 8 ani și 4 luni pentru trafic de influență.

Poliția Română l-a dat în urmărire generală pe Arsene după ce l-a căutat la domiciliu pentru punerea în executare a mandatului, dar nu l-a găsit. Potrivit informațiilor preliminare, încă neconfirmate oficial de autorități, politicianul ar fi în Italia. Nu ar fi primul caz, în trecut fugind în acesta stat Alina Bica (fostă șefă DIICOT), Dragoș Săvulescu (om de afaceri), Mario Iorgulescu (fiul șefului Ligii Profesioniste de Fotbal) şi Daniel Dragomir (fost ofițer de informații).

Ana Birchall, fost ministru al Justiției, a explicat, într-o postare pe Facebook, că majoritatea condamnaților fug în Italia pentru că „legislația este diferită de cea din România, iar cei care au o condamnare sub patru ani nu execută pedeapsa cu închisoarea”.

Întrebată de „Adevărul” dacă legiuitorul (Guvern sau Parlament) poate identifica o soluție prin care să oprească acest fenomen, Birchall a indicat o explicație mai veche, pe care o dezvoltase și pe Facebook, în care susținea că trebuie o modificare legislativă care „să permită judecătorului ca și în primă instanță să aplice din oficiu și o măsură preventivă, precum interdicția de a părăsi țara, de exemplu”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...