Alexandra Dică, voluntar: Sunt răniți de la Colectiv care au nevoie de recuperare, tratamente și sprijin pentru reintegrare

Alexandra Dică, voluntar: Sunt răniți de la Colectiv care au nevoie de recuperare, tratamente și sprijin pentru reintegrare

Alexandra Dică, medic dentist, care a activat ca voluntar după incendiul din clubul Colectiv, susține că răniții au nevoie de recuperare, dar că nu beneficiază de condiții adecvate în România, iar mulți dintre ei necesită sprijin în vederea reintegrării sociale.

"Nu subestimez specialiștii kinetoterapeuți din România, dar nici nu mi se pare normal faptul că acești pacienți nu sunt monitorizați așa cum se întâmplă să fie cei aflați la tratamente recuperatorii în străinătate. Consider că trebuie să fim conștienți de faptul că, în România, know-how-ul în ceea ce privește recuperarea pacienților arși nu se ridică la nivelul standardelor europene. Nu a existat și nu există un program bine pus la punct, de monitorizare constantă a acestor oameni", a declarat ea pentru AGERPRES.

Alexandra Dică spune că în România nu există un centru specializat, deși răniții ar avea nevoie de recuperare aplicată corespunzător pentru fiecare caz clinic în parte.

"Autoritățile au declarat că vor asigura și deconta toate cheltuielile necesare pentru tratamentul adecvat al acestor pacienți, atât în România, cât și în străinatate, indiferent de perioada de tratament. Mă întreb atunci, de ce unii dintre pacienții grav răniți transferați în Norvegia sau Austria au fost transferați înapoi în România, unde nu există un centru specializat de recuperare și un program de follow-up? Au fost tratați foarte bine în străinătate, dar, din cauza lipsei sprijinului financiar din partea statului, au fost nevoiți să vină în țară, aflându-se în ambulatoriu sau stând acasă, într-o stare medicală nu tocmai în afara oricărui pericol, deoarece ar trebui să cunoaștem foarte bine faptul că, în cazul arsurilor, pot să apară complicații în timp, dacă pacienții nu au parte de tratamente adecvate în condiții corespunzătoare", mai spune Alexandra Dică.

Ea adaugă că pacienții din străinătate au primit la externare prescripții medicale, indicații de tratament recuperator și produse medicale de calitate superioară, lucru care nu s-a întâmplat și în cazul multor pacienți tratați în România.

"Este de nedescris diferența între arsurile pacienților tratați în străinătate și ale unor pacienți tratați la noi în țară. Desigur că vindecarea variază de la caz la caz, dar este inadmisibil ca arsurile unui copil de 16 ani, externat înainte de sărbători, să arate așa cum am văzut cu ochii mei, după două luni și jumătate de tratament. Este necesar ca oamenii aceștia să fie transferați în străinătate pentru a beneficia de un tratament mai eficient și mai rapid", declară ea.

Totodată, Alexandra Dică afirmă că unii dintre tineri și-au pierdut locurile de muncă sau că întâmpină probleme privind concediile medicale. Pe de altă parte, unii au nevoie de sprijin în vederea reintegrării sociale. Ea adaugă că o altă nemulțumire a multora dintre pacienți este că, deși au fost donate sume considerabile pentru răniții din Colectiv, banii nu au ajuns concret la victime.

"Sunt oameni care spun: 'Dar ce mai vor? Doar au primit atâția bani.'. Realitatea crudă este că nu au primit tot ce ar fi trebuit să primească, nici din partea statului, nici din banii donați în conturile fundațiilor. Mai mult de atât, abia după două luni și jumătate, Ministerul Sănătății le-a pus la dispoziție kit-uri standard, decontate de Crucea Roșie, cu produse medicale deja achiziționate de către mulți dintre ei din resurse financiare proprii. Dacă ar primi toate fondurile cumulate pentru ei, pe lângă faptul că și-ar recupera investițiile, ar putea beneficia și de tratamente în străinătate, care sunt foarte scumpe", susține ea.

Medicul dentist, în vârstă de 28 de ani, declară că s-a implicat ca voluntar încă din primele zile după incendiul de la Colectiv, întrerupându-și temporar activitatea la locul de muncă. Timp de două săptămâni a făcut parte dintr-un grup de voluntari, care țineau legătura cu rudele răniților din spitale, oferindu-le acestora, pe cât puteau, ce le era necesar. În primele zile au dorit să discute cu directorii de îngrijiri din spitale, pentru a afla ce nevoi au din punct de vedere al dotării medicale. Prea puțini au fost deschiși dialogului, iar alții le-au refuzat accesul sau au spus că nu au nevoie de nimic, precizează Alexandra Dică.

"Aveam o listă cu protocolul pentru arși, primită de la directoarea de îngrijiri a unuia dintre spitalele în care erau internați răniți din Colectiv, iar pe baza acesteia întrebam în celelalte spitale: 'Aveți măcar acele corturi/cadre speciale pentru arși în care să îi țineți cât de cât într-un mediu steril, cu câmpuri sterile pe pat?' Îmi spuneau: 'Da, domnișoară, le-am pus niște cadre, niște cearșafuri pe sârmă' sau 'Avem tot ce ne trebuie. Dacă e nevoie, vă contactăm noi' ", arată Alexandra Dică.

În luna decembrie a luat legătura cu mai mulți voluntari din țară și din străinătate, făcând parte din grupul autodenumit Comandament Colectiv. Pe 14 decembrie, alături de alți voluntari, a participat la o întâlnire cu premierul Dacian Cioloș, iar în luna ianuarie s-a implicat în organizarea a două întâlniri la care au fost prezenți peste 50 de supraviețuitori din Colectiv sau aparținători ai celor decedați.

AGERPRES/(A — autor: Irinela Vișan, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...