Alimentația corectă în timpul Postului. Medic: „Nu e de folos dacă mâncăm un kilogram de cartofi la o masă”

Alimentația corectă în timpul Postului. Medic: „Nu e de folos dacă mâncăm un kilogram de cartofi la o masă”

A început Postul Paștelui, iar medicii susțin că pentru foarte multe organisme bombardate, zilnic, cu proteine de origine animală, această perioadă poate reprezenta o „adevărată gură de oxigen”.

Ciorba de legume, recomandată în Post FOTO: shutterstock

Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă și gastroenterologie la Spitalul Județean Galați, recomandă Postul persoanelor cărora sănătatea le permite, deoarece are beneficii asupra organismului și, cel mai important, „reduce riscul apariţiei bolilor cronice”. Postul Paștilor este numit în popor Postul Mare. Este cel mai lung, durează șapte săptămâni (48 de zile) și este cel mai aspru din punct de vedere alimentar.

Pentru a ne păstra imunitatea bună în această perioadă, în care apar și multe viroze și răceli, iar imunitatea este mai scăzută, medicul recomandă să avem o alimentaţia echilibrată și să nu facem excese. La fel de importante sunt lipsa stresului și somnul de calitate. De asemenea, trebuie să consumăm vitamina D, precum și fructe şi legume proaspete.

„Este important să avem o alimentaţia echilibrată, trebuie să ne bucurăm de expunerea la soare, să avem activitatea fizică regulată şi un somn de bună calitate. Desigur, să încercăm pe cât posibil să evităm stresul, mai ales cel cronic. Trebuie reținut că postul nu se privește doar prin prisma reținerii de a consuma proteine de origine animală. Există foarte multe persoane care fac excese chiar dacă țin post. Nu este cu nimic de folos dacă mâncăm un kilogram de cartofi la o masă doar pentru a obține senzația de sațietate. De asemenea, o atenție deosebită trebuie să avem și pentru cantitatea mare de produse cu conținut mare de zahăr care se consumă în aceasta perioadă, ce au un impact chiar și asupra imunității organismului”, susține dr. Alexandru Nechifor, medic specialist la Spitalul Județean Galați.

Medicul Alexandru Nechifor FOTO: Arhivă Personală

Medicul Alexandru Nechifor FOTO: Arhivă Personală

Potrivit medicului, Postul ajută organismul din foarte multe puncte de vedere, dar cel mai important, este că reduce riscul apariţiei bolilor cronice. Prin urmare, este recomandat postul persoanelor cărora le permite starea de sănătate.

„Da, recomand cu tărie tuturor persoanelor care pot susţine un post de lungă durată să o facă dacă starea de sănătate le permite acest lucru. Ajută organismul din foarte multe puncte de vedere, dar cel mai important este că reduce riscul apariţiei bolilor cronice . Pentru foarte multe organisme bombardate zi de zi cu proteine de origine animală, postul poate reprezenta o adevărată gură de oxigen”, afirmă dr. Nechifor.

Cine nu ar trebui să țină post

Medicul atrage atenția că sunt și persoane care nu ar trebui să țină post. Este vorba de cei cu diverse afecțiuni, anemii, femeile gravide și copiii.

„Postul nu este recomandat persoanelor care suferă de afecțiuni cardiace grave, TBC, diabet, anemii, boli metabolice, psihice. De asemenea, nu recomand perioade lungi de post femeilor gravide sau care alăptează, precum și în cazul copiilor”, susține medicul.

Există mai multe studii care au demonstrat că un repaos alimentar de 24 de ore (post negru) aduce multe beneficii asupra organismului uman. Cei care recurg la acest repaus trebuie să consume suficientă apă pentru a fi hidratați.

„Până acum, studiile demonstrează că un repaos alimentar de 24 de ore (post negru) aduce multe beneficii asupra organismului uman în anumite condiții. Trebuie, însă, subliniat că hidratarea( cu apă) este necesară și că acest gen de comportament alimentar nu trebuie să se realizeze des”, precizează medicul.

Alexandru Nechifor este medic- specialitatea medicină internă, la Spitalul Judeţean Galaţi. Este masterand în nutriţie, doctorand în medicină la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, atestat în adictologie în Bordeaux ( Franţa). Totodată, este și prorector al Universității „Dunărea de Jos” Galați.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO Ultimele imagini cu Putin, la slujba de Paște...

5 O femeie indiană și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o la „relații sexuale împotriva naturii cu orice bărbat, femeie sau animal”