Alimentație pentru o sănătate perfectă. Regulile simple de urmat, explicate de o nutriționistă

Alimentație pentru o sănătate perfectă. Regulile simple de urmat, explicate de o nutriționistă

Nutriționistul Cornelia Mihăilă consideră că o alimentație echilibrată, completată cu un program de mișcare, este formula de succes pentru o sănătate de fier și prevenirea îmbolnăvirilor.

Cornelia Mihăilă FOTO arhiva personală

Cornelia Mihăilă (40 de ani), o cunoscută nutriționistă, instructoare de sport și fitness din Galați, consideră că alimentația corectă înseamnă în primul rând o alimentație echilibrată.

Primul lucru pe care îl face cu un pacient este să stabilească cu el jurnalul alimentar.

Acesta îi spune ce a mâncat, în ce proporții și la ce intervale ale zilei pentru a identifica cu exactitate dezechilibrele din alimentație.

„Toate sunt bune pe hârtie și eu nu mă simt bine. Asta înseamnă că ceva nu este în regulă cu ceea ce mănânc, când mănânc și în ce cantitate. Pornind de aici restabilim echilibrul în alimentație și astfel remediem și problema de sănătate pe care omul o are sau poate chiar o eliminăm de tot“, explică nutriționista pentru „Weekend Adevărul“.

Contează la fel de mult și ca persoana în cauză să mențină ceea ce a învățat de la nutriționist, altfel problemele de sănătate vor reveni rapid.

Cornelia Mihăilă are 10 teme de educație nutrițională pe care le discută cu fiecare pacient. Cine are răbdare să treacă prin toate, acela va avea și rezultate.

„Noi, femeile, sub 1.000 de calorii o să creăm depozite de grăsime, iar la bărbați se întâmplă același lucru sub 1.500 de calorii. Mănânci o masă sau două pe zi, dar în loc să slăbești, de fapt, te îngrași. Dacă vezi pe cântar că ai slăbit, nu știi de unde vine asta. Dacă nu te hrănești corespunzător, masa musculară îți scade, dar grăsimea se menține“, explică specialista în nutriție.

La fel de importante sunt micul dejun și planul de mese, cum creăm o farfurie corectă de mâncare, hidratarea, detoxificarea, analiza fiecărui macronutrient în parte (proteine, carbohidrați, grăsimi) și cum să avem o stare de bine pentru tot restul vieții.

Legătura dintre dezechilibrul hormonal și acumularea în greutate

Mulți dintre noi se setează singuri pe un „program mental“ de slăbire. De fapt, tot ce trebuie să facă este să mănânce echilibrat, iar scăderea în greutate va veni de la sine și se va menține în timp.

„Dă-i corpului ce are nevoie, în cantitatea care trebuie, și nu te deranjează“, subliniază Cornelia Mihăilă.

Asta înseamnă un aport de proteine, carbohidrați, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale prin care ne menținem masa musculară – în condițiile în care multe persoane au un deficit de masă musculară și un surplus de grăsime.

Pentru a dezvolta masa musculară e necesar să introducem în rutina zilnică și mișcarea, care va completa ceea ce facem pe plan alimentar.

„Niciodată nu funcționează una fără alta. Nu poți face mișcare și apoi să nu te hrănești corespunzător. Cum să dezvolți masa musculară dacă nu o hrănești?“, întreabă retoric nutriționista.

Cornelia Mihăilă spune că masa musculară nu se poate dezvolta fără mișcare FOTO arhiva personală

Cornelia Mihăilă spune că masa musculară nu se poate dezvolta fără mișcare FOTO arhiva personală

Unele persoane ajung chiar să se înfometeze ca să slăbească și fac acest lucru inconștient.

„Le explic că au nevoie de o anumită cantitate de nutrienți, iar ei au mâncat două mese pe zi și o gustare. Pe parcurs, corpul nostru se adaptează la orice, iar la un moment dat el nu îți va mai cere, dar va ști că atunci când vei termina cu nebunia asta, orice lingură în plus o va pune deoparte sub formă de grăsime. Astea sunt dietele, iar toate duc la dezechilibre“, este semnalul de alarmă pe care îl trage Cornelia Mihăilă.

Foarte puțini dintre noi știu că un dezechilibru hormonal va duce întotdeauna la acumularea de grăsime în corp, atât la femei, cât și la bărbați.

Țesutul gras este, de fapt, un țesut hormonal. Menopauza la femei și andropauza la bărbați sunt factori foarte importanţi în menținerea greutății corporale, dar și în funcționarea sănătoasă a organismului.

„Când nu îi dăm corpului ce are nevoie, apar niște carențe, iar ele duc la dezechilibre de funcționare a organismului, implicit la dezechilibre hormonale, care creează un surplus de greutate“, spune specialista în nutriție.

Primul pas este detoxificarea organismului și facem asta pornind de la ce punem în farfurie.

Secretul farfuriei perfecte la micul dejun

Cornelia Mihăilă merge întotdeauna pe ideea de echilibru în alimentație. Ea consideră că cele mai importante mese ale zilei sunt micul dejun și cina: „Sunt mese critice pentru menținerea greutății, pentru sănătate, o digestie bună și pentru imunitate. Contează cum îmi încep ziua și cum o termin. Nici prânzul nu este, evident, de neglijat, pentru că acolo putem pune mai multe calorii la masă“.

Sunt mai multe motive pentru care mulți sar peste mese. De pildă, nu le este foame când se trezesc dimineața sau nu mănâncă pentru că vor să mai scape de kilogramele în plus.

Nutriționista arată că echilibrul alimentației stă la baza sănătății perfecte FOTO arhiva personală

Nutriționista arată că echilibrul alimentației stă la baza sănătății perfecte FOTO arhiva personală

Cornelia Mihăilă spune că atunci când nu luăm micul dejun, transferăm, de fapt, hrana respectivă în a doua parte a zilei și nu mai putem împărți echilibrat caloriile și macronutrienții, cu grăsimi sănătoase, proteine, carbohidrați și vitamine.

„Este foarte important ca toate acestea să fie repartizate la mesele principale și la cele două gustări dintre ele“, ține să puncteze nutriționista.

Dacă ne referim strict la micul dejun, acesta trebuie să conțină câte puțin din toate, spune aceasta.

Avem nevoie de macronutrienți în cantități mari, iar un sfert din farfurie trebuie să fie ocupată cu proteine, indiferent că sunt vegetale sau animale: „Proteinele sunt cărămizile de care avem nevoie pentru construcția și reconstrucția celulară, dar ne dau și sațietate“.

Cum să slăbești mâncând

La micul dejun trebuie să avem și 25% carbohidrați făinoși, care poate însemna o felie de pâine sau cereale. Pe cealaltă jumătate de farfurie trebuie să avem crudități. Asta înseamnă legume sau fructe, iar masa poate fi completată cu grăsimi sănătoase, pe care le putem lua dintr-o lingură de semințe de floarea-soarelui sau de bostan, de pildă.

„Nu punem o bucată de carne, două ouă și o felie de pâine și asta e masa“, explică specialista în nutriţie. Reperele cele mai importante sunt caloriile și proteinele.

Cornelia Mihăilă spune că la orice masă trebuie să venim cu un aport de proteine pentru a acoperi necesarul zilnic, dar care să ne ofere și sațietate.

Ideea e ca la prânz să nu ne repezim să mâncăm necontrolat.

Dacă farfuria va fi echilibrată, cu proporțiile amintite anterior, ne vom ridica sătui de la masă, fără să simțim nevoia de a mai gustări câte ceva.

„Dacă mâncăm carne cu salată, nu e complet. Ne lipsește ceva: carbohidratul făinos. Putem veni cu o felie de pâine, cu orez sau paste, dar trebuie să fim atenți la proporție. Trebuie să fie doar 25% din farfurie. Echilibrul din farfurie este secretul și pentru slăbire, pentru menținerea sănătății și tonifiere“, detaliază nutriționista.

Formula pentru energia de care avem nevoie în timpul zilei

Problema principală cu care se confruntă persoanele active este cum să obțină energia de care au nevoie consumând alimente sănătoase și în proporțiile potrivite pentru a nu se îngrășa.

„Aport corect de proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și apă“, este formula Corneliei Mihăilă pentru a ne menține vitalitatea .

Specialista în nutriţie avertizează că dacă avem obiceiul să sărim peste mese, să mâncăm de la fast food și să consumăm băuturi carbogazoase, organismul nu va primi nimic din ceea ce are nevoie ca să se vitalizeze.

Cornelia Mihăilă spune că mâncarea de tip fast food nu ne va aduce vitalitate FOTO arhiva personală

Cornelia Mihăilă spune că mâncarea de tip fast food nu ne va aduce vitalitate FOTO arhiva personală

Putem consuma, de pildă, și grăsimi în proporțiile amintite anterior, dar unele sănătoase, iar pe acestea le putem lua din fructe, avocado, migdale, caju, nuci și semințe. Putem completa cu pește și gălbenuș de ou, în condițiile în care mulți oameni au deficiențe de acizi grași și Omega3.

„Dacă este să ne comparăm cu o mașină, trebuie să ne asigurăm că zilnic primește o benzină de calitate. De asemenea, dacă plecăm de la Galați la București, de pildă, avem nevoie să zicem de 10 litri de benzină, dar noi punem doar 2 litri. Evident, pe drum ni se va opri mașina. Așa este și corpul uman“, spune Cornelia Mihăilă.

Specialista ne sfătuiește să ne bucurăm zilnic de fructele de sezon, cum sunt cireșele și căpșunile, caisele şi piersicile, prunele, pepenele, dar cu atenție la cantitate și la ora la care le mâncăm, ca să nu crească grăsimile nesănătoase.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat