Alimentele asociate cu producerea coșmarurilor, identificate de un studiu. Persoanele care riscă să resimtă „semnale somatice"

Alimentele asociate cu producerea coșmarurilor, identificate de un studiu. Persoanele care riscă să resimtă „semnale somatice"

Se spune că o cină uşoară este mai bună decât una grea pentru a avea un somn odihnitor. Însă puţine cercetări ştiinţifice au explorat până acum influenţa alimentaţiei asupra viselor. Un studiu recent a tras însă câteva concluzii interesante.

Studiul indică o  legătură puternică între coşmaruri şi intoleranţa la lactoză. FOTO Shutterstock

Studiul indică o legătură puternică între coşmaruri şi intoleranţa la lactoză. FOTO Shutterstock

Sunt oare brânza şi iaurtul, atunci când sunt consumate seara, o sursă a coşmarurilor oamenilor? Oamenii de știință canadieni sugerează existenţa unei legături între visele urâte şi intoleranţa la lactoză, probabil din cauza simptomelor digestive pe care aceste alimente le provoacă, informează AFP, citată de Agerpres .

Timp de patru luni, cercetători din domeniul psihologiei au adresat întrebări timp de patru luni unui număr de 1.082 de studenţi de la Universitatea MacEwan din oraşul canadian Edmonton în legătură cu obiceiurile lor alimentare, somnul lor - mai exact coşmarurile lor - şi legătura pe care ei o făceau între aceşti doi factori, totul în cursul unui un studiu ce a fost publicat marţi, 1 iunie, în revista Frontiers in Psychology,

Cca. 40% din participanţi au considerat că alimentaţia lor avea un anumit efect asupra calităţii somnului, 24,7% dintre aceştia considerând că efectul a fost negativ. Iar 5,5% dintre ei credeau că alimentaţia le-a influenţat visele.

Ce produse au incriminat participanții la studiu ca fiind perturbatoare ale somnului

Participanții la studiu au indicat deserturile/dulciurile şi produsele lactate ca fiind alimentele care afectează cel mai mult calitatea somnului (22,7%, respectiv 15,7%) şi visele lor (29,8%, respectiv 20,6%), făcându-le să devină „bizare” sau „perturbatoare”.

Fructele (17,6%), legumele (11,8%) şi ceaiurile (13,4%) au fost cel mai adesea identificate ca fiind alimente care contribuie la o noapte cu un somn mai bun.

Cercetătorii au comparat aceste declaraţii cu cele despre intoleranţele lor alimentare. Ei au găsit astfel o legătură puternică de asociere între coşmaruri şi intoleranţa la lactoză.

Semnale subtile

Numeroase persoane intolerante la lactoză „consumă totuşi produse lactate", intoleranţa variind ca intensitate în funcţie de cantitatea de lactază (enzimă care digeră lactoza) produsă de fiecare persoană în intestinul subţire, a reamintit Tore Nielsen, specialist în neurofiziologie şi neurocogniţie a viselor şi coşmarurilor la Universitatea din Montreal şi, totodată, autorul principal al studiului.

Când dorm, aceste persoane pot aşadar resimţi, în mod conştient sau nu, "semnale somatice şi organice subtile" asociate unor simptome gastrointestinale (balonări, crampe, etc.) după consumul de produse lactate.

„Se întâmplă la fel cu cele care apar din cauza unor tulburări digestive”

Studii recente au adus însă dovezi că anumite vise „detectează tulburările corporale inconştiente, care nu se manifestă decât mult mai târziu sub forma unor simptome vizibile", a subliniat cercetătorul canadian:

Astfel, visarea unui incendiu poate precede un acces de febră".

Printre explicații s-ar putea număra și aceea că emoţiile negative, precum anxietatea, asociate cu simptomele gastrointestinale.

Ştim că emoţiile negative trăite în starea de veghe se pot prelungi în timpul viselor. Probabil se întâmplă la fel cu cele care apar din cauza unor tulburări digestive survenite în timpul somnului", a explicat profesorul Nielsen.

Studiul nu a reuşit însă să stabilească o legătură între intoleranţa la gluten şi coşmaruri, probabil din cauza prevalenţei scăzute a acestui tip de intoleranţă în eşantionul studiat. Sau pentru că intoleranţa la gluten „produce efecte fiziologice sau emoţionale diferite", a sugerat el.

„Trebuie să efectuăm alte studii”

Cu toate că legătura dintre intoleranţa la lactoză şi coşmaruri pare robustă, cercetătorii îşi pun întrebări despre modul în care aceasta funcţionează: participanţii la studiu au dormit prost pentru că au mâncat mai puţin bine? Sau ei mănâncă mai puţin bine pentru că dorm prost? Sau poate că există un alt factor, care afectează atât alimentaţia, cât şi somnul.

„Trebuie să efectuăm alte studii pe un număr mai mare de persoane cu vârste diferite, provenite din medii variate şi care au obiceiuri alimentare diferite, pentru a vedea dacă aceste rezultate pot fi generalizate„, a explicat profesorul Nielsen, care se gândeşte deja alături de colegii lui la o serie de viitoare cercetări.

„Experimentul ideal"

Un „experiment ideal" ar consta în repartizarea aleatorie a participanţilor care au sau nu au intoleranţă la lactoză în grupuri diferite care consumă alimente specifice înainte de a dormi, apoi de a culege şi a analiza informaţiile despre visele lor. Un grup ar putea consuma produse lactate clasice înainte de a merge la culcare, în timp ce un alt grup ar consuma produse lactate fără lactoză, „pentru a se stabili dacă efectele laptelui sunt limitate la cei cu această afecţiune”, a detaliat coordonatorul studiului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 DOCUMENTE „Realitatea este mult mai nuanțată și diferită” / Unul dintre cei mai importanți economiști români arată că nu politicienii și clientela de pa…

2 ALERTĂ Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicuşor Nica

3 VIDEO Șoferul unui SUV Mercedes lovit de un Logan a murit după ce a fost aruncat prin trapă și prins sub mașina răsturnată

4 „Toți vor cash, altfel nu mai vin” / Un cunoscut jurnalist dezvăluie un fenomen care se întâmplă deja în relațiile dintre terți deși nu s-a mărit nicio …

5 BREAKING „Ani la rând ni s-a spus că România crește. Ni s-au livrat iluzii” / Mesaj dramatic al ministrului finanțelor!