Alimentele ultraprocesate, o preocupare din ce în ce mai mare pentru români. Peste 50% sunt îngrijorați de utilizarea pesticidelor | SONDAJ

Alimentele ultraprocesate, o preocupare din ce în ce mai mare pentru români. Peste 50% sunt îngrijorați de utilizarea pesticidelor | SONDAJ

Peste 80% dintre români sunt îngrijorați de schimbările climatice, însă mai puțin de jumătate dintre aceștia sunt și dispuși să plătească mai mult pentru alimente care susţin protejarea mediului, precum îmbunătăţirea calităţii solului şi biodiversitatea.

FOTO: Freepik

FOTO: Freepik

Aproape două treimi dintre românii (63%) care au participat la sondajul Voice of the Consumer 2025 realizat de PwC afirmă că «se descurcă financiar» şi îşi pot achita toate facturile lunare, dar le rămân foarte puţini bani sau deloc pentru economii sau activităţi recreative. În consecinţă, preţul rămâne principalul factor de decizie în cumpărături”, arată PwC România, companie de consultanţă.

Cu toate acestea, se observă o orientare tot mai accentuată către produse sănătoase şi locale, care îi determină să devină mai selectivi şi atenţi la buget.

Deşi inflaţia s-a temperat în 2024 şi în prima jumătate din 2025 faţă de nivelurile record din anii anteriori, rămâne principala preocupare pentru consumatorii români, care continuă să fie prudenţi: caută promoţii, cumpără doar ce le trebuie din mai multe magazine şi reutilizează alimentele.

În paralel, se conturează o tendinţă clară spre produse sănătoase şi locale, iar intenţiile de a cheltui mai mult pentru fructe, legume, lactate şi cereale proaspete depăşesc media regiunii geografice. În acest context, raportul PwC Voice of the Consumer 2025 subliniază necesitatea ca producătorii şi retailerii să menţină un echilibru între accesibilitate şi adaptarea ofertei la cererea tot mai mare pentru produse sănătoase şi fabricate local”, a declarat Ruxandra Tarlescu, partener şi lider al Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC Romania.

Consumatorii, hotărâţi să reducă cheltuielile pentru gustări, alcool şi alimente ultraprocesate în următoarele luni din cauza creșterii prețurilor

Ca dovadă a acestui trend, consumatorii estimează ca vor cheltui mai mult în următoarele şase luni pentru produse proaspete precum fructe, legume, lactate şi cereale, şi sunt hotărâţi să reducă cheltuielile pentru gustări, alcool şi alimente ultraprocesate.

În plus, mai mult de 3 din 10 consumatori sunt în căutarea unui raport calitate-preţ optim şi spun că schimbă mărcile în principal pentru beneficii financiare, dar şi din dorinţa de a găsi un gust mai bun.

Aproape 90% din consumatori (88%), consideră că programele de loialitate au o influenţă importantă în alegerea unui retailer alimentar, opţiunile de cashback (57%) şi reducerile la achiziţii viitoare (55%) fiind cei mai importanţi factori de fidelizare.

Deşi consumatorii conştientizează impactul schimbărilor climatice, aceste îngrijorări nu se reflectă mereu în comportamentul de cumpărare.

Peste 80% dintre respondenţi îşi exprimă îngrijorarea faţă de schimbările climatice, însă doar 44% dintre aceştia spun că sunt dispuşi să plătească mai mult pentru alimente care susţin protejarea mediului, precum îmbunătăţirea calităţii solului şi biodiversitatea.

Peste 60% preferă produsele locale deoarece sunt percepute ca fiind mai sănătoase

Consumatorii din România prioritizează sustenabilitatea, cumpărând doar produse de care au nevoie şi reducând risipa alimentară, 65% luând măsuri active pentru a-şi diminua impactul asupra mediului.

De asemenea, preocupările legate de alimentele ultraprocesate sau de utilizarea pesticidelor s-a intensificat în rândul a aproximativ 54% dintre consumatorii chestionaţi.

Consumatorii preferă produsele locale deoarece sunt percepute ca fiind mai sănătoase şi că susţin economia locală, 62%, respectiv 45% dintre respondenţi invocând aceste motive. De altfel, 53% dintre respondenţi preferă produse locale, în timp ce 47% optează pentru opţiuni internaţionale mai ieftine.

În ianuarie şi februarie 2025, PwC Research, centrul global de excelenţă al PwC pentru cercetare de piaţă şi informaţii, a realizat un sondaj cu 21.075 de consumatori din 28 de ţări, printre care şi România (460 de respondenti).

Aceştia au primit o varietate de întrebări despre consumul alimentar şi tendinţele consumatorilor, inclusiv cumpărăturile de alimente şi alegerile alimentare, viitorul sănătăţii, tehnologiile emergente, clima şi sustenabilitatea. Interviurile cu executivi din industrie au avut loc în mai 2025.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „După aceea, vor veni cu sutele” / Primele vești cu adevărat proaste pentru Rusia vin din Germania

3 „Sincer? Mi-e dor de ordine. Mi-e dor de Ceașescu” / „Șuca” a vrut să se bage și ea în seamă pe subiectul Beach, Please!, dar a scris greșit numele dict…

4 De ce în România judecătorii se pensionează la 48 de ani. Cine au fost „băieții deștepți” care au dat legea și ce motive au avut

5 ALERTĂ Simina Tănăsescu este noul președinte al CCR