„Am îngropat mitul invincibilităţii armatei ruse”: Zelenski, mesaj de Ziua apărătorilor patriei

„Am îngropat mitul invincibilităţii armatei ruse”: Zelenski, mesaj de Ziua apărătorilor patriei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis victorie asupra Rusiei, cu ocazia Zilei apărătorilor patriei, sărbătorită vineri la aproape opt luni de la debutul invaziei ruse, relatează AFP.

Volodimir Zelenski a promis victorie asupra Rusiei. FOTO Profimedia

Pe 14 octombrie, le mulţumim tuturor celor care s-au luptat în trecut pentru Ucraina şi tuturor celor care se luptă pentru ea acum, celor care au câştigat atunci şi celor care vor câştiga fără nicio îndoială acum”, a declarat Zelenski, într-o alocuţiune videodifuzată, scrie Agerpres .

Acesta a depus o jerbă la un monument din Kiev dedicat militarilor morţi pe front începând din 2014, când a început în estul Ucrainei un război cu separatişti susţinuţi de Moscova şi care s-a generalizat cu invazia rusă din Ucraina din februarie, menţionează AFP.

„Poporul nostru (...) se bate pentru dreptul său la viaţă” şi pentru „independenţa” de Rusia, a subliniat el. „Lumea este cu noi, mai mult ca oricând. Acest lucru ne face mai puternici ca oricând în istorie”, a adăugat Zelenski, referindu-se la ajutorul fără precedent al Occidentului.

Comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujni, le-a mulţumit la rândul său trupelor sale pentru „serviciu”. „Am oprit invazia şi am îngropat mitul invincibilităţii armatei ruse”, a estimat el, în discursul său. „Împreună către victorie”, a adăugat responsabilul militar.

La Kiev erau prevăzut slujbe religioase şi expoziţii, cu ocazia acestei sărbători, iar poşta naţională a anunţat lansarea mai multor timbre reprezentând militari.

Ziua „apărătorilor şi apărătoarelor” Ucrainei a fost instaurată pe 14 octombrie 2014 în locul zilei de 23 februarie, dată moştenită din epoca sovietică şi care este încă sărbătorită în Rusia.

Noua dată a fost stabilită în ziua fondării armatei naţionaliste ucrainene (UPA), care a luptat în anii 1940 şi 1950 împotriva armatei sovietice şi a naziştilor, după ce a colaborat iniţial cu Germania nazistă. Această armată este considerată nazistă de către Rusia, precizează AFP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…