Ambasada Franței: Bogdan Aurescu, distins cu Legiunea de Onoare în grad de Cavaler

Ambasada Franței: Bogdan Aurescu, distins cu Legiunea de Onoare în grad de Cavaler

Consilierul prezidențial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, fost ministru al Afacerilor Externe, a fost distins de către președintele Franței, Francois Hollande, cu Legiunea de Onoare în grad de Cavaler, distincția fiindu-i înmânată de ambasadorul Francois Saint-Paul.

''Domnule Aurescu, competența și integritatea dumneavoastră, puse în slujba politicii externe a României, sunt unanim recunoscute. Sunteți, fără îndoială, unul dintre observatorii și actorii-cheie ai scenei europene și mondiale'', a afirmat ambasadorul Franței la București, Francois Saint-Paul, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Aurescu a subliniat că acceptă distincția ca o recunoaștere a eforturilor tenace ale colegilor săi din MAE care au lucrat pentru ca relațiile dintre Franța și România să devină solide și dinamice.

"Accept această distincție cu bucurie, ca o recunoaștere binemeritată — nu pentru mine personal, ci pentru eforturile tenace ale tuturor colegilor mei din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României care au lucrat fără încetare, de-a lungul anilor, pentru ca relațiile dintre Franța și România să devină atât de substanțiale, solide și dinamice cum sunt astăzi (...). Am încercat să fac tot ceea ce am putut, în toate funcțiile pe care le-am ocupat, pentru a stimula dezvoltarea acestei relații vitale pentru România și — îndrăznesc să spun — și pentru Franța. România și Franța împărtășesc viziunea unei Uniuni Europene consolidate, mai flexibilă, mai coerentă și pragmatică în acțiunile sale, mai apropiată de cetățenii săi, mai credibilă în interior, dar și în exterior. O Uniune care este un actor global redutabil, o Uniune mai sigură. Pentru a transforma această viziune în realitate trebuie ca Franța și România să lucreze împreună", a spus Aurescu.

Diplomat de carieră, din 1996, având rang de ambasador, Bogdan Aurescu este și profesor universitar de drept internațional la Facultatea de Drept a Universității din București.

În 2003, Bogdan Aurescu a fost numit agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, apoi, în anul următor, secretar de stat pentru afaceri europene. Timp de cinci ani, a fost agentul României pentru Curtea Internațională de Justiție de la Haga. În această funcție, Aurescu a apărat interesele României în disputa cu Ucraina pe tema delimitării maritime a Mării Negre, ceea ce a devenit un model de rezolvare pașnică a unei problematici internaționale complexe, România primind 80% din zona disputată de ambele țări.

În noiembrie 2014 a fost numit ministru al Afacerilor Externe, după ce, pe parcursul a aproape șase ani, a ocupat în MAE funcția de secretar de stat.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Moment hilar în Qatar, cu doi bărbați care scot rapid telefoanele pentru a o poza pe Miss Croația | FOTO VIDEO

2 Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit

3 Scandal sexual online cu Cristina Pucean, după ce s-a despărțit de Bogdan de la Ploiești

4 „Președinta” României, aroganțe într-un resort de lux din Elveția

5 De ce SUA s-au înșelat atât de mult în privința competenței armatei ruse. Bilanțul experților militari