Ambasada Israelului: Ancheta în cazul Kovesi vizează angajații unei companii private; nu sunt implicate autoritățile

Ambasada Israelului: Ancheta în cazul Kovesi vizează angajații unei companii private; nu sunt implicate autoritățile

Ambasada Israelului la București a precizat miercuri că autoritățile israeliene nu sunt implicate în cazul prezentat de mass-media din România privind încercările de intimidare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de către foști ofițeri de informații israelieni, misiunea diplomatică arătând că ancheta îi vizează pe angajații unei companii private.

''Ambasada Statului Israel dorește să clarifice — referitor la situația făcută publică azi de mass-media din România — faptul că autoritățile israeliene nu sunt implicate în acest caz. Dorim să subliniem că ancheta îi vizează pe angajații unei companii private care nu are legătură cu vreo instituție de stat israeliană'', se precizează într-un comunicat al Ambasadei, transmis miercuri AGERPRES.

DIICOT a informat miercuri că Weiner Ron și Geclowicz David, cei doi angajați ai firmei israeliene arestați preventiv în dosarul de hărțuire a procurorului șef al DNA au efectuat multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător, precum și atacuri de tip phishing în vederea sustragerii de informații din conturi de email.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, Weiner Ron și Geclowicz David au fost reținuți pe data de 3 aprilie, ei fiind arestați în aceeași zi pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului București.

Weiner Ron este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrității datelor informatice, în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

Geclowicz David este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrității datelor informatice și complicitate la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziții de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât și în Londra/UK, împreună cu mai mulți angajați ai firmei, printre care și cei doi inculpați, Weiner Ron și Geclowicz David, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii mai multor infracțiuni, respectiv infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător și hărțuitor, producătoare de temeri, precum și atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii de conturi de poștă electronică, activități urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept a conținutului acestora", se arată în comunicatul DIICOT.

În cadrul grupării Weiner Ron și Geclowicz David aveau roluri și sarcini precis trasate. Weiner Ron răspundea de partea tehnico-informatică a activității, deținând cunoștințele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing și de compromiterea efectivă a conturilor de email, în timp ce, în prealabil, Geclowicz David era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia și anturajul Laurei Kovesi și de obținerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care în continuare formau ținta atacurilor informatice.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu