Ambasadorul Andrei Muraru începe turneul '50 States, One Community' în comunităţile româneşti din SUA

Ambasadorul Andrei Muraru începe turneul '50 States, One Community' în comunităţile româneşti din SUA

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, începe o serie de vizite în comunităţile româneşti din statele americane sub numele ''50 States, One Community'', informează ambasada României la Washington într-un comunicat de presă difuzat vineri.

"Vreau să ne cunoaştem personal, indiferent de punctul cardinal al Americii în care vă aflaţi. Vreau să spunem împreună povestea României şi prin acest demers, îmi doresc să fim parteneri în realizarea unui deziderat care reprezintă una dintre cele mai importante priorităţi ale mandatului meu de ambasador: intrarea României în Programul Visa Waiver. Pentru asta, am nevoie de sprijinul vostru, de implicare activă în procesul de cooptare a autorităţilor americane", a declarat Muraru într-un mesaj adresat comunităţii de români din SUA.

Prima vizită oficială ca parte a acestui turneu va începe, la finalul acestei săptămâni, în statul Ohio, unde Muraru se întâlneşte cu membrii comunităţii de români, vizitează Catedrala Ortodoxă Română Sf. Maria din Cleveland şi Grădina Culturală Română. De asemenea, ambasadorul român va avea întâlniri cu conducerea Cleveland State University şi conducerea companiei Timken.

Potrivit comunicatului citat, Andrei Muraru a ales, în mod simbolic, să înceapă această serie de vizite cu statul Ohio, acesta fiind unul dintre statele ţintă ale primului val de emigraţie românească.

În Ohio, în special în zona oraşului Cleveland, se află una dintre cele mai vechi comunităţi de români din SUA. Catedrala Ortodoxă Română Sf. Maria din Cleveland este cea mai veche parohie românească ortodoxă din SUA, în 2004 celebrând 100 de ani de existenţă. De asemenea, din Cleveland International Hall of Fame History fac parte mai mulţi membri de origine română.

Grădina Culturală Română, inaugurată în 1967, face parte din seria Grădinilor Culturale din Cleveland, acesta fiind un parc public înregistrat în Registrul Naţional al Locurilor Istorice din SUA. În Grădina Culturală Română se află o statuie a compozitorului George Enescu şi este arborat în permanenţă drapelul României. Pe indicatorul care oferă explicaţii privind Grădina Culturală Română, se arată că "Societatea Carpatina, prima societate românească din America, a fost înfiinţată la 1 noiembrie 1902, când un mic grup de 41 de români s-a întâlnit şi a pus bazele societăţii".

În Cleveland există un Consulat General Onorific al României. De asemenea, în zona Cleveland este localizat sediul Uniunii şi Ligii Societăţilor Româneşti din America, cea mai veche organizaţie a românilor americani. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria