Ambasadorul României la Washington îşi continuă turneul ''50 States, One Community'' cu o vizită în Texas

Ambasadorul României la Washington îşi continuă turneul ''50 States, One Community'' cu o vizită în Texas

Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, desfăşoară turneul ''50 States, One Community'', în comunităţile româneşti din Statele Unite, pe care l-a început imediat după primirea scrisorilor de acreditare din partea preşedintelui american Joe Biden în luna septembrie 2021. Andrei Muraru şi-a propus să viziteze cât mai multe comunităţi de români din SUA, considerând că este important să le cunoască specificul, dorinţele şi necesităţile, precum şi să exploreze oportunităţile de cooperare, investiţii şi schimburi culturale la nivel statal.

Ambasadorul Andrei Muraru, la Biserica Ortodoxă Română Sfânta Maria Magdalena Houston


Până în prezent, ambasadorul Muraru a vizitat o serie de comunităţi de români din statele Ohio, Illinois, New Jersey, Arizona şi Texas. Vizitele ambasadorului român cuprind atât întâlniri cu comunităţile româneşti cât şi întrevederi oficiale la cel mai înalt nivel cu autorităţile statelor vizitate, precum şi cu conduceri ale companiilor interesate să investească în România, conform unui comunicat de presă difuzat miercuri de ambasadă.

Ambasadorul Andrei Muraru, la Biserica Ortodoxă Română Sfânta Maria Magdalena Dallas


Cea mai recentă vizită din cadrul turneului a fost în perioada 26-31 ianuarie 2022 în statul Texas, unde ambasadorul a prezentat priorităţile mandatului său, punând accent pe cel mai important obiectiv - accederea României în Programul Visa Waiver.

Ambasadorul Andrei Muraru, la Misiunea Acoperământul Maicii Domnului Houston


În afară de întâlnirile cu comunităţile româneşti, Andrei Muraru a avut întâlniri oficiale cu secretarul de stat al statului Texas, John Scott, primarul oraşului Houston, Sylvester Turner, şi primarul oraşului Dallas, Eric Johnson.

Imagine din timpul întrevederii cu primarul oraşului Dallas, Eric Johnson


În cadrul întrevederii cu John Scott s-a discutat despre proiecte de interes comun şi de cooperare concretă între România şi statul Texas, cu accent pe valorificarea potenţialului ţării noastre în sectorul petrol şi gaze, prin atragerea de investiţii din partea companiilor din Texas. În context, ambasadorul Andrei Muraru a subliniat impactul pozitiv asupra relaţiilor economice, pe care l-ar avea includerea României în Programul Visa Waiver.

Imagine din timpul întrevederii cu primarul oraşului Houston, Sylvester Turner


Primarul din Houston, Sylvester Turner, şi-a exprimat intenţia de a încheia un parteneriat de înfrăţire cu Iaşi, care să cuprindă domeniile energetic şi medical, acesta urmând să fie primul pe care Houston l-ar avea cu un oraş din Europa de Est.

Un punct important al vizitei ambasadorului Andrei Muraru în statul Texas l-au reprezentat întrevederile cu oficiali ai celei mai mari camere de comerţ din regiunea Houston, Greater Houston Partnership, precum şi cu o serie de companii importante din Texas: Fluor Corporation, Hunt Consolidated şi Cox Oil, implicate în proiecte din România, sau interesate de investiţii pe termen lung în sectorul energetic românesc.

În contextul discuţiilor cu reprezentanţii mediului de afaceri din Texas, aceştia şi-au exprimat interesul pentru dezvoltarea unor proiecte de anvergură în România în sectoarele energiei nucleare civile, hidrocarburilor sau energiei regenerabile, apreciind potenţialul multidimensional al României în domeniul energiei, precum şi capacitatea acesteia de a contribui substanţial la asigurarea securităţii energetice a întregii regiuni

Ambasadorul Muraru a mai fost invitat special la două evenimente dedicate memoriei victimelor Holocaustului, la Muzeul Holocaustului din Houston şi Fort Bend County. În cadrul evenimentelor au fost elogiate eforturile României în combaterea antisemitismului. Cu această ocazie, ambasadorul Andrei Muraru a primit o proclamaţie emisă de către autorităţile Fort Bend County, Texas, în care este recunoscut rolul preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA) în adoptarea, în 2016, de către organizaţie, a definiţiei de lucru a antisemitismului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă