Amenzi pentru spitalele care nu comunică cu familiile pacienților în cel mult 2 ore de la internare

Amenzi pentru spitalele care nu comunică cu familiile pacienților în cel mult 2 ore de la internare

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de lege care stabilește cotravenții pentru medicii care nu comunică cu aparținătorii pacienților sau care nu respectă schemele de vaccinare.

Sancțiuni pentru spotale și medici / Foto: Arhivă

Proiectul publicat pe site-ul ministerului arată că reprezintă contravenții și: nerespectarea normelor de igienă din unităţile de învăţământ preuniversitar privind întocmirea meniurilor personalizate copiilor/tinerilor cu diferite alergii/afecţiuni medicale precum şi nerespectarea normelor de igienă din unităţile de învăţământ preuniversitar în ceea ce priveste asigurarea alimentaţiei, corespunzătoare Legii nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar.

Amenzi pentru spitale

În anul 2022, Ministerul Sănătății a adoptat un ordin care stabilește programul de vizite în spitalele publice, iar acum vine cu propuneri de sancțiuni pentru cei care nu respectă ordinul.

Amenzile sunt de de la 2.000 lei la 3.500 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 lei la 7.000 lei pentru persoanele juridice, pentru următoarele fapte:

- „nerespectarea legislaţiei în vigoare privind obligaţia unităţilor sanitare publice de a elabora proceduri şi de a implementa un sistem de informare a aparţinătorilor pacienţilor care să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului să fie comunicate aparţinătorilor, telefonic/prin sms, la cerere, următoarele informaţii: secţia/ compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon apelabil pentru informaţii despre starea de sănătate a pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului;

- nerespectarea legislaţiei în vigoare privind afişarea, la loc vizibil, la intrarea în unitatea sanitară publică a programului zilnic de lucru a medicilor curanţi, stabilit de medicul şef/coordonator de secţie/compartiment, aprobat de directorul medical, în vederea solicitării aparţinătorilor pacienţilor internaţi pe oricare dintre secţiile/compartimentele unităţii sanitare de a discuta cu medical curant, în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza programului stabilit şi aprobat.

- nerespectarea legislaţiei în vigoare privind programul de vizite a pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice de către aparţinători;

- nerespectarea legislaţiei în vigoare privind afisarea programului de vizite la toate intrările în unitatea sanitară, în mod vizibil şi accesibil vizitatorilor, precum şi pe site-ul unităţii sanitare publice;

- neasigurarea pentru vizitatori, în mod gratuit de către unitatea sanitară, a echipamentului de protecţie adaptat în funcţie de gradul de risc al secţiei”.

- nerespectarea legislaţiei în vigoare privind accesul permanent a unui însoţitor pentru pacienţii internati care au un grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate, cu respectarea măsurilor interne de prevenire a transmiterii infecţiilor şi cu acordul şefului de secţie/ coordonatorului de compartiment.

- nerespectarea legislaţiei în vigoare privind suspendarea programului de vizită la nivelul unităţii sanitare publice în situaţiile de risc epidemiologic, prevăzute la art. 6 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

Sancțiuni pentru cei implicați în procesul de vaccinare

Potrivit proiectului medicii care se implică în procesul ed vaccinare pot fi amendați dacă nu respectă legea. Amenzile pornesc de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice li de la2.500 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice.

Printre fapte se află:

„- neeliberarea fişei copilului, la externarea din maternitate, nefurnizarea codului unic de identificare pe fişa printată din RENV, neînscrierea CUI-ului în carnetul de vaccinări al nou-născutului şi neinformarea părintelui/ reprezentantului legal despre obligativitatea prezentării acestei informaţii medicului vaccinator;

- nerespectarea legislaţiei în vigoare privind participarea persoanelor desemnate la sesiunile de instruire organizate de DSP şi/sau INSP în domeniul implementării RENV şi/sau al vaccinologiei”.

- negenerarea formularului de consum al vaccinurilor, lunar, în format electronic;

- necomunicarea către DSP a oricărei erori apărută în procesul de vaccinare şi/sau de înregistrare a datelor privind vaccinarea, în cel mai scurt timp, cu notă explicativă semnată care să descrie situaţia neconformă;

- nerespectarea de către medicii vaccinatori a schemelor de vaccinare (vârsta recomandată, tipul vaccinului, intervalul dintre doze şi tipurile de vaccin), conform Calendarului de vaccinare, legislaţiei şi instrucţiunilor de vaccinare în vigoare”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?