''Americani accidentali'' au depus plângere în instanţă pentru a putea renunţa la cetăţenia lor

''Americani accidentali'' au depus plângere în instanţă pentru a putea renunţa la cetăţenia lor

Mai mulţi "americani accidentali", cetăţeni ai Statelor Unite care trăiesc în străinătate dar se confruntă cu tracasări administrative din cauza naţionalităţii primite la naştere, au depus luni o plângere împotriva Departamentului de Stat de la Washington, acuzând totodată că restricţiile asociate pandemiei de coronavirus le-au făcut imposibile demersurile depuse pentru a renunţa la cetăţenia americană, informează AFP.

"Dreptul pământului", aflat în vigoare în Statele Unite, atribuie automat naţionalitatea americană aproape oricărei persoane născute pe teritoriul său.

Însă o lege americană din 2010, creată cu scopul de a îngreuna viaţa americanilor care se stabilesc în străinătate pentru a evita rigorile fiscului, a avut drept consecinţă instituirea unei obligaţii pentru zecile de mii de americani "accidentali", care adeseori au părăsit Statele Unite la vârste foarte fragede şi nu mai au nicio legătură cu ţara lor de naştere, să îşi declare veniturile în Statele Unite şi, prin urmare, să plătească impozite în această ţară.

Pentru ei, această lege "a transformat cetăţenia americană într-un coşmar financiar", după cum se afirmă în plângerea depusă la un tribunal din Washington de Asociaţia americanilor accidentali şi de nouă persoane vizate direct de această situaţie.

Într-un comunicat, preşedintele acestei asociaţii franceze, Fabien Lehagre, consideră că legea din 2010 "nu le lasă aproape nicio alegere americanilor accidentali decât aceea de a renunţa la cetăţenia americană".

Asociaţia, extrem de activă pe frontul judiciar din Franţa şi Statele Unite, contestă dificultatea unui astfel de demers. O altă plângere, în curs de judecare, contestă mai ales suma de 2.350 de dolari cerută de Departamentul de Stat pentru renunţarea la cetăţenia americană, în condiţiile în care acest serviciu era gratuit până în 2015.

În noua plângere, asociaţia afirmă că suspendarea serviciilor consulare în majoritatea ambasadelor Statelor Unite de la începutul pandemiei a dus la imposibilitatea ca aceste solicitări să aibă succes, încălcând dreptul fundamental al unor persoane de a renunţa la cetăţenia lor.

"În alte domenii, în timpul pandemiei de COVID-19, Guvernul federal a găsit mijloace pentru a garanta libertăţile constituţionale ale cetăţenilor săi, protejând în acelaşi timp sănătatea publică. Lumea din era COVID-19 a devenit mai flexibilă, iar guvernul american trebuie să procedeze la fel", se afirmă în noua plângere.

Asociaţia reclamă reluarea imediată a acestui serviciu.

Se estimează că numărul "americanilor accidentali" este de 10.000 în Franţa şi de peste 300.000 în Europa.

Invocând sumele care le sunt imputate de fiscul american, autorii plângerii afirmă că un număr record de 6.000 de americani au renunţat la cetăţenia lor în anul 2020. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...