Americanii au creat senzorul care va putea transforma orice smartphone într-un test pentru coronavirus

Americanii au creat senzorul care va putea transforma orice smartphone într-un test pentru coronavirus

O echipă de la Universitatea din Utah, SUA lucrează la dezvoltarea unui senzor, care va transforma orice smartphone într-un test portabil și reutilizabil care va oferi rezultatul în 60 de secunde.

Prototipul senzorului are 2,5 cm, se conectează la smartphone via Bluetooth și este alimentat prin portul de încărcare al telefonului. Pentru a efectua un test, este necesară plasarea unei mostre microscopice de salivă pe el. Plasare mostrei se poate face prin suflare, tuse, respirație sau strănut.

Utilizatorii vor putea, de asemenea, să testeze prezența virusului și de pe suprafețe sau obiecte, prin periajul acestora cu un tampon și plasarea acestuia pe senzor.

Senzorul va putea fi refolosit pentru mai multe teste, deoarece este prevăzut cu un mod de „curățare”. Acesta se încălzește și elimină probele anterioare.

Ideea pentru acest senzor a pornit în urma epidemiei de virus Zika din 2016, lucrându-se pentru dezvoltarea lui de peste un an.

„Ideea principală a fost de a permite oamenilor să aibă propria modalitate de a detecta virusul Zika în locurile în care călătoresc. Planul este să-l programăm pentru a identifica Covid-19. ”, a declarat Massood Tabib-Azar, coordonatorul proiectului și profesor în cadrul Universității din Utah.

Pe lângă faptul că face posibilă testarea la scară largă, acest senzor elimină și partea de disconfort a actualelor teste, și anume recoltarea probelor. Momentan recoltarea se face prin prelevarea de mostre din tractul respirator superior ( nas și gât), lucru care generează un disconfort major pacientului.

Studiile clinice ar trebui să înceapă în luna Iulie, iar dispozitivul ar putea fi disponibil publicului din luna August. Prețul estimat pentru dispozitiv este de 55 de dolari.

Sursa: techspot.com

Sursa foto: techspot.com

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

2 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…

3 Criza energetică europeană se va înrăutăți în această iarnă. Consumatorii ar putea fi rugați să consume mai pu…

4 Avertisment / „Varianta Omicron are 50 de mutaţii şi se răspândeşte cu rapiditate”

5 VIDEO Trei români beți au devastat un bar în Italia, i-au bătut pe angajați și pe proprietar