Americanii recunosc că testul cu racheta hipersonică ARRW a eșuat

Americanii recunosc că testul cu racheta hipersonică ARRW a eșuat

Testul din 13 martie al Aviației SUA pentru o armă hipersonică „nu a fost un succes”, a declarat, marți, Frank Kendall, secretarul Forțelor Aeriene, în fața parlamentarilor. Kendall a indicat că programul AGM-183 ARRW (arma de răspuns rapid lansată aerian) al companiei Lockheed Martin ar putea fi chiar în pericol. Serviciul este „mai dedicat HACM [racheta de croazieră de atac hipersonic, celălalt program major de arme hipersonice al serviciului] în acest moment, decât față de ARRW”, a declarat Kendall.

Efortul ARRW „a avut unele dificultăți în programul său de testare”, a declarat Kendall în fața Comitetului de credite al Camerei în timpul unei audieri privind solicitarea bugetului pentru 2024. Forțele Aeriene americane au anunțat vineri că au efectuat, pe 13 martie, cea de-a doua lansare de probă a unui prototip complet operațional ARRW în largul coastei de sud a Californiei.

Dar, Forțele Aeriene nu au dezvăluit detalii despre test sau succesul său în această declarație, spunând doar că a îndeplinit „mai multe dintre obiective”. Acest limbaj diferă de o declarație a Forțelor Aeriene din decembrie despre un test anterior ARRW, în care serviciul spunea că lansarea armei a avut succes și a îndeplinit toate obiectivele, precizează publicația americană Defense News.

Kendall nu a detaliat modul în care testul din 13 martie a eșuat, precizând însă că datele obținute sunt neconcludente.

„Nu am obținut datele de care aveam nevoie din acel test”, a spus el parlamentarilor. „În prezent, ei examinează asta, încercând să înțeleagă ce s-a întâmplat.”

Kendall a spus că testul ARRW din 9 decembrie, care a fost cu un prototip operațional, a fost „un zbor foarte reușit și un mare pas înainte”.

Forțele Aeriene mai au două prototipuri ARRW pe care intenționează să le testeze după finalizarea analizei privind testul eșuat, a spus Kendall.

„Probabil va trebui să luăm o decizie cu privire la soarta ARRW după ce vom finaliza analiza și, sperăm, să facem cele două teste”, a declarat Kendall. „Cred că îl vom revizui pe măsură ce construim bugetul pentru anul 2025 pentru a vedea ce se va face în viitor.”

Forțele Aeriene au primit pentru ARRW, în anul fiscal 2023, aproape 115 milioane USD pentru cercetare, dezvoltare, testare și evaluare, în scădere față de 308 milioane USD în anul precedent. Serviciul a solicitat 150 de milioane de dolari pentru RDT&E la ARRW în 2024, dar nu a cerut fonduri pentru achiziții și nici nu a dat o estimare cu privire la care ar putea fi finanțarea pentru cercetare și dezvoltare a programului în anii următori, remarcă Defense News.

Pe de altă parte, HACM a primit 423 de milioane de dolari în 2023, iar Forțele Aeriene vor să cheltuiască aproape 382 de milioane de dolari pentru RDT&E în 2024. Documentele bugetare ale serviciului stabilesc de asemenea, un plan pentru cheltuirea a aproape 1,5 miliarde de dolari mai mult pe HACM între 2025 și 2028.

Kendall a spus că programul HACM, bazat pe tehnologia dezvoltată de Forțele Aeriene împreună cu Agenția de Proiecte pentru Cercetare Avansată a Apărării (DARPA) – a avut „un succes rezonabil”.

„Vedem un rol clar pentru conceptul HACM”, a spus Kendall. „Este compatibil cu mai multe dintre aeronavele noastre și, în ansamblu, ne va oferi mai multă capacitate de luptă.” SURSA: defenseromania.ro



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”