Americanii „sting lumina” în industria IT din Rusia

Americanii „sting lumina” în industria IT din Rusia

Trezoreria SUA a inclus în lista SDN centrele de proiectare din Rusia și marii producători de echipamente informatice, inclusiv Baikal Electronics, MȚST, SPC Elvis, Aquarius și o structură a Yadro Group of Companies, notează Kommersant . Potrivit experților citați de publicație, sub astfel de sancțiuni producătorii ruși de calculatoare vor întâmpina dificultăți în lansarea de noi unități de producție, a căror construcție era planificată încă din 2021. Producătorii de cipuri, mai spun sursele, ar putea pierde astfel ultima șansă de a începe să producă procesoare rusești la fabrici străine.

În virtutea noilor sancțiuni, companiile americane trebuie să reducă toate tranzacțiile cu firmele rusești până la 15 octombrie.

Avocata Ekaterina Makeeva, partener la A-PRO JSB, notează că în luna martie Baikal Electronics, MCST și alte câteva firme de profil fuseseră atinse de sancțiuni sectoriale, însă acum vorbim despre blocarea oricăror bunuri și interzicerea completă a oricăror tranzacții, altele decât cele permise de licență.

Până în prezent, producătorilor americani li se interzisese livrarea anumitor programe și tehnologii către centrele rusești de proiectare, dar alte companii – de exemplu, băncile și firmele de transport și logistică – puteau continua să lucreze, explică partenerul NSP Serghei Glandin: „Acum, tuturor firmelor americane le este interzisă efectuarea oricăror tranzacţii financiar-economice”.

Un interlocutorul Kommersant de pe piața semiconductoarelor subliniază că plasarea pe lista SDN este „extrem de dureroasă” pentru centrele de proiectare autohtone: „De fapt, acestea rămân fără acces la proprietatea intelectuală străină – arhitecturi de procesoare, cum ar fi ARM și blocuri IP, care sunt utilizate în proiectarea cipurilor”.

El adaugă faptul că noile sancțiuni vor împiedica și încercările de a obține acces la fabrici străine. În cadrul sancțiunilor sectoriale, companiile rusești încă puteau „înființa lanțuri și să comande procesoare de la TSMC sau alte fabrici”, dar acum acest lucru este imposibil, se arată sigură o sursă Kommersant. Aceasta mai subliniază semnificația impactului sancțiunilor asupra plăților bancare. Baikal Electronics și MȚST au refuzat să comenteze, iar NPC Elvis nu a răspuns la solicitare.

Pe lista de sancțiuni SDN au fost incluși cei mai mari producători ruși de echipamente informatice și filialele lor: Aquarius Group LLC și Kernel Fab Dubna LLC (o structură a Grupului de Companii Yadro).

Surse Kommersant de pe piața IT din Rusia consideră că intrarea în lista SDN va complica amenajarea de fabrici pentru producția de echipamente informatice și electronice pentru Yadro și Acquarius. Aquarius a început proiectul abia în martie, plănuind să investească aproximativ 5 miliarde de ruble (vezi Kommersant din 31 martie ) și Yadro în decembrie 2021 , co o investiție estimată la 6 miliarde de ruble.

Unul dintre interlocutorii Kommersant adaugă faptul că, pe lângă tehnologiile și brevetele americane, pot apărea dificultăți cu echipamente și componente: de cele mai multe ori, producătorii și furnizorii, chiar și din țări terțe, renunță la interacțiunea cu companiile de pe lista SDN, temându-se de sancțiuni secundare.

„Dacă firmele autohtone au reușit să achiziționeze și să pună în funcțiune toate echipamentele necesare, vor putea începe producția, dar este greu de spus cât timp va funcționa fără întreținerea corespunzătoare. Dacă nu au avut timp, atunci este posibil ca uzina să nu poată efectua toate operațiunile necesare”, explică sursa Kommersant.

Yadro a refuzat să comenteze. Reprezentanții Aquarius se arată calmi și optimiști: „Am înțeles că mai devreme sau mai târziu se va întâmpla asta, eram pregătiți – atât moral, cât și din punct de vedere al tuturor proceselor de producție și de afaceri. Compania va continua să funcționeze pe deplin și intenționăm să triplăm creșterea producției până în 2025.”


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro