Amiral american: Washingtonul trebuie să fie pregătit de o invazie a Chinei în Taiwan

Amiral american: Washingtonul trebuie să fie pregătit de o invazie a Chinei în Taiwan

Armata SUA trebuie să fie pregătită să răspundă încă din acest an unei potenţiale invazii a armatei chineze în Taiwan, avertizează un amiral american, semn al unei îngrijorări tot mai mari în legătură cu intenţiile Beijingului faţă de această insulă pe care o consideră drept parte a Chinei.

Amiralul Michael Gilday FOTO EPA-EFE

Amiralul Michael Gilday, şeful pentru operațiuni al forțelor navale ale SUA, a fost întrebat de centrul de reflecție Atlantic Council despre posibilitatea ca armata chineză să invadeze Taiwanul până în 2027.

„Nu este vorba doar de ce spune preşedintele Xi (Jinping, n. red.), ci de felul în care se comportă chinezii şi de ceea ce fac ei”, a declarat Gilday, subliniind că, în ultimii douăzeci de ani, regimul de la Beijing şi-a pus în practică promisiunile mai repede decât era anunţat.

„Prin urmare, când vorbim de 2027, în opinia mea asta (înseamnă, n. red.) 2022 sau poate 2023”, a adăugat el, citat de AFP, potrivit Agerpres .

„Nu pot exclude această posibilitate. Nu vreau să fiu alarmist când spun asta. Doar că nu putem să o excludem”, a continuat amiralul american.

Duminică, la deschiderea Congresului Partidului Comunist Chinez (PCC), Xi Jinping a reafirmat că intenţionează „să reunească” Taiwanul cu China, prin forţă dacă va fi nevoie.

Comentariile amiralului Gilday survin la o zi după un avertisment al șefului diplomației americane, Antony Blinken, potrivit căruia Beijingul vrea să ocupe Taiwanul „într-un ritm mult mai rapid” decât lua în considerare anterior. Sub preşedinţia lui Xi, a apărut o „Chină foarte diferită”, a apreciat Blinken.

De la proclamarea sa, în 1949, Republica Populară Chineză nu a stăpânit niciodată Taiwanul deși consideră că această insulă autonomă este parte integrantă a teritoriului său.

Washingtonul are în mod istoric o politică de „ambiguitate strategică” faţă de un eventual atac al armatei chineze împotriva Taiwanului. Această politică vizează atât descurajarea unei invazii a Chinei, cât şi împiedicarea liderilor din insulă de a provoca Beijingul declarându-şi oficial independenţa, notează AFP.

În acest cadru, SUA vând arme Taiwanului, cu scopul ca insula să dețină mijloace de apărare.

„Vom lucra cu cea mai mare sinceritate şi cu cele mai mari eforturi la o reunificare paşnică (cu Taiwanul, n. red.), însă nu vom renunţa niciodată să recurgem la forţă şi ne rezervăm posibilitatea de a lua toate măsurile necesare”, a amenințat Xi Jinping la Congresul PCC.

„Reunificarea patriei trebuie să se facă şi se va face”, a adăugat el, împotrivindu-se „oricărui separatism şi oricărei ingerinţe” străine în acest dosar.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria