AMR: Avizul negativ al CSM a făcut una cu pământul toate propunerile pentru modificarea legilor justiției

Avizul negativ dat în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) proiectului de modificare a legilor justiției "a făcut una cu pământul toate propunerile", având "veleități de trăsnet" în condițiile în care o parte din lucrurile cuprinse în proiect au tocmai opinia pe care o doreau magistrații, susțin reprezentanții Asociației Magistraților din România.

"Asociația Magistraților din România (AMR) a făcut eforturi susținute pentru a participa, în anii 2015 și 2016, la grupurile de lucru privind proiectul de modificare a Legilor Justiției, inițiat de Consiliul Superior al Magistraturii, și pentru a redacta observații/propuneri argumentate cu luarea în considerare a realităților și necesităților sistemului judiciar. În acest context, unele momente nu au fost deloc ușoare întrucât, astfel cum a observat AMR, Consiliul Superior al Magistraturii și/sau Ministerul Justiției încercau să impună propuneri ce n-aveau de-a face cu progresul sau confirmau o stare de lucruri contrară dorinței ori voinței magistraților și bunului mers al sistemului", se arată într-un comunicat transmis AGERPRES joi de AMR.

AMR afirmă că nu a abandonat procedura și nu a întors spatele solicitărilor, cu toate dificultățile întâmpinate, amintind că, la anunțarea, în timpului vacanței judecătorești, a unui nou val de propuneri de la Ministerul Justiției, și-a reluat demersurile, solicitând forma scrisă a proiectului, consultând magistrații, analizând proiectul "cu bună-credință", comparându-l cu dispozițiile și propunerile anterioare, cu starea actuală a sistemului, "redactând și transmițând (a câta oară?) observații către Consiliul Superior al Magistraturii".

Asociația susține că atât în formele proiectului din 2015-2016, cât și în actuala formă există și propuneri "care trebuie luate în seamă".

"Avizul negativ dat azi în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a făcut una cu pământul toate propunerile, bune sau nu, necesare sau prejudiciante, de înlăturat sau perfectibile. Și odată cu ele au fost date de-o parte strădaniile noastre de câțiva ani pentru a-i convinge pe titularii dreptului de inițiativă și pe legiuitor că trebuie să fim ascultați, că știm ce spunem, că nu ne apucăm de opinii doar ca să nu tăcem, că o modificare a bazei sistemului judiciar nu se face nici din pix și nici fără implicarea directă, efectivă și permanentă a reprezentanților acestui sistem, a colegilor magistrați, a asociațiilor profesionale", subliniază AMR.

Asociația afirmă că avizul negativ "a avut veleități de trăsnet". "Dacă veți consulta propunerile și observațiile formulate de Comisia nr. 1 — Legislație și cooperare interinstituțională (formată din 8 judecători și 5 procurori), publicate azi pe site-ul CSM, cu privire la Legile nr. 303/2004, 304/2004, 317/2004, veți vedea că o seamă din lucrurile bune și din cele rele cuprinse în proiect au tocmai opinia pe care o doreau magistrații. Și-atunci, cum, Doamne, iartă-ne, unu cu unu fac zero?! De ce n-am putut despica apele? Să fi fost cuvenita separare a carierelor o miză atât de mare?", se arată în comunicat.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Festival de pesedism în PNL! După ce și-a pus verișoara la Antibiotice SA, ministrul Tătaru face presiuni să-ș…

2 Alertă, pesedist în delir! Deputatul Mitralieră: „Ca medic, vă spun că prin termoscanare se accesează toate da…

3 ULTIMA ORĂ / Focar de coronavirus la unul dintre cei mai mari producători de înghețată din România. 27 de angaja…

4 BREAKING Primele imagini din „oaza de relaxare” a lui Dragnea de pe insula Belina, unde mergeau liderii PSD l…

5 Birchall o pune la punct pe judecătoarea PSD, care, mințind, a luat apărarea CCR și a criticat CEDO, în cazul …

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația