AMR cere o dezbatere reală pe legile Justiției și nu doar prezentarea unor 'idei' în conferință de presă

AMR cere o dezbatere reală pe legile Justiției și nu doar prezentarea unor 'idei' în conferință de presă

Asociația Magistraților din România susține că este necesară o dezbatere publică reală cu privire la proiectul de modificare a legilor Justiției, nefiind de acord doar cu prezentarea de către ministrul Tudorel Toader a unor "idei" într-o conferință de presă.

Într-un comunicat remis miercuri AGERPRES, AMR consideră că se impune ca modificările legilor Justiției să se bazeze pe o reală dezbatere publică, "neexcluzând, în niciun caz, posibilitatea magistraților de a-și exprima opinia argumentată, în mod punctual, cu privire la fiecare dintre preconizatele modificări".

"Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională susține regula mai înainte expusă. Numai că, dezbatere publică, în viziunea legiuitorului, nu înseamnă lansarea în spațiul public, prin intermediul unei conferințe de presă, a unor modificări de căpătâi la legile Justiției, însoțită doar de prezentarea acestora, sub formă de idei (în spațiul public au fost numite pretențios 'principii', care ar fi presupus o fundamentare solidă, rezultată din dezbateri), printr-un material PowerPoint postat pe site-ul Ministerului Justiției. Astfel cum rezultă, în mod clar, din Legea nr. 52/2003, dezbaterea publică se realizează pe baza unui proiect de lege care trebuie să fie adus la cunoștința publică, anterior deschiderii dezbaterii. De altfel, este modul în care Ministerul Justiției a procedat în mod constant până în prezent, probă fiind, în acest sens, proiectele de lege postate pe site, în fiecare caz în parte atunci când s-au preconizat modificări ministerul invocând expres Legea nr. 52/2003", spune AMR.

Asociația Magistraților subliniază că Tudorel Toader a instituit o modalitate nouă de lucru, care nu satisface exigențele legale privind transparența decizională, cu atât mai mult cu cât ministrul a spus că a lansat "idei de modificare" a legilor Justiției.

"Or, este limpede că un magistrat care se respectă și își respectă profesia nu poate formula puncte de vedere argumentate cu privire la aspecte de esență pentru sistemul judiciar și pentru cetățenii acestei țări, pe baza unor 'idei de modificare' care aduc mai degrabă a discuție gen club de carte. Acesta este motivul pentru care Asociația Magistraților din România a rămas în expectativă, după ce i-a solicitat prim-ministrului să ia măsuri pentru publicarea proiectului de modificare a celor trei legi ale Justiției, neexprimându-și opinia cu privire la preconizatele modificări", arată AMR.

Asociația precizează că a trimis la CSM, la sfârșitul lunii martie 2017, peste 200 de pagini de tabele în care și-a exprimat punctele de vedere fundamentate asupra modificărilor legilor Justiției.

"În acest context, AMR subliniază că o mare parte din 'ideile de modificare' a legilor Justiției prezentate în conferința de presă și în PowerPoint nu au format subiectul discuției, nici în grupul de lucru de la Senat și nici în cel de la Ministerul Justiției, ci au apărut fără să poată fi dezbătute în interiorul sistemului judiciar, cum ar fi fost normal. O altă parte din aceste 'idei' a fost discutată într-un cu totul alt sens. Ne întrebăm atunci, pe bună dreptate, la ce a servit efortul nostru de a participa la fiecare întâlnire timp de peste o jumătate de an și de a sta zeci de ore pentru a gândi, formula și susține propuneri, inclusiv texte de lege?", afirmă AMR.

Asociația Magistraților din România mai spune că își va exprima opinia punctuală și argumentată cu privire la modificările legilor Justiției atunci când va putea consulta pe site-ul MJ proiectul de lege, "cum se cuvine, fără să bâjbâie presupunând cum va arăta propunerea de modificare a fiecărui text, cu atât mai mult cu cât, cum bine se știe, un cuvânt, ba chiar o virgulă pot dicta deznodământul unui proces, mai exact soarta unui om".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro