ANA: Aproximativ 20.000 de consumatori de droguri injectabile în București

ANA: Aproximativ 20.000 de consumatori de droguri injectabile în București

ANA: Aproximativ 20.000 de consumatori de droguri injectabile în București / FOTO: www.crestinortodox.ro

"În cadrul parteneriatului pe care l-am semnat cu Politehnica București vom lua în discuție activități de informare și prevenire în rândul studenților, scrie Agerpres.

Important este că toate aceste studii au relevat consum de droguri de toate categoriile, dar pe primul loc avem canabisul, unul dintre drogurile de top consumate de către studenții din România, iar apoi drogurile de tip amfetaminic, mă refer la ecstazy și, nu în ultimul rând, apar elemente de consum pe substanțele noi cu proprietăți psihoactive denumite etnobotanice", a precizat Oprea.

El a adăugat că toate aceste lucruri vor face parte dintr-o analiză pe care o va discuta și o va realiza împreună cu decidenții din cadrul UPB. Protocolul va avea componente directe pe o perioadă de un an de zile, urmând ca aceasta să fie extins în funcție de rezultatele obținute.

"Modul în care vom aborda acest parteneriat cu Politehnica este pe partea de prevenire și asistență. În primul rând vom face informări cu privire la riscurile la care se supun studenții care debutează în consum și apoi vom avea activități specifice de prevenire pentru fiecare zonă în parte.

Ulterior, activitățile noastre din cadrul protocolului se vor extinde și către acei studenți care au debutat în consum, în sensul acesta fiind promovate serviciile pe care ANA le oferă pe sistemul de asistență integrată — medicală, psihologică și socială—, iar acei studenți care vor dori, vor putea să acceseze aceste servicii și să li se aplice tratamentul de care au nevoie", a adăugat chestor Sorin Oprea.

Șeful ANA a menționat că în cadrul parteneriatului cu UPB se are în vedere și formarea unor voluntari antidrog.

"Cât privește voluntarii antidrog, avem două segmente în cadrul formării, pentru că agenția are un centru de formare în domeniul drogurilor. În momentul de față, componenta numărul unu este reprezentată de formarea bazică a studenților pentru ca aceștia să dobândească cunoștințe din domeniul drogurilor, iar ulterior ne gândim ca acest lucru să se extindă și către domeniul didactic, urmând ca profesorii fie pregătiți în faza a doua. Cei care vor dori, dintre cei care vor fi formați, vor putea deveni și voluntari antidrog", a explicat Sorin Oprea.

Rectorul UPB, Gheorghe Darie, a spus că acesta este doar începutul unei acțiuni pe care Politehnica vrea să o desfășoare împreună cu ANA.

"Acest fenomen nu este acut la noi, în universitate. Suntem stăpâni pe situație, nu avem probleme deosebite, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim vigilenți în continuare. Sunt de părere că niște acțiuni preventive sunt mai benefice decât niște acțiuni corective. În colaborare cu ANA vom avea niște cicluri de întâlniri cu studenții și cu viitorii noștri studenți, elevi de liceu, în care să prezentăm toate aspectele, pericolele, consecințele legate de acest fenomen", a spus Gheorghe Darie.

Potrivit rectorului UPB, această acțiune se încadrează în strategia Universității de a deveni un jucător activ în domeniul social.

Protocolul de colaborare dintre ANA și UPB fost semnat săptămâna trecută și are drept scop conștientizarea mediului academic, la nivel local și național, cu privire la fenomenul consumului și traficului de droguri, precum și formarea studenților ca voluntari antidrog, menționează ANA.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

4 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?