Ana Maria Pătru ar fi cheltuit peste 25.000 de euro pe plante ornamentale şi amenajarea unei curţi interioare (rechizitoriu)

Ana Maria Pătru ar fi cheltuit peste 25.000 de euro pe plante ornamentale şi amenajarea unei curţi interioare (rechizitoriu)

Ana Maria Pătru, fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente (AEP), ar fi folosit peste 25.000 de euro din banii primiţi pentru a-şi trafica influenţa pentru a cumpăra plante ornamentale şi a amenaja curtea interioară a unui imobil din Voluntari.

Procurorii anticorupţie au menţionat în rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a Anei Maria Pătru pentru trafic de influenţă şi spălare de bani că aceasta ar fi folosit pentru 25.000 de euro pentru a cumpăra plante ornamentale şi a amenaja curtea interioară a unui imobil, lucru care ar demonstra valoarea deosebită a investiţiilor realizate în acea perioadă.

"Un aspect pe care îl considerăm necesar a fi menţionat, care demonstrează, o dată în plus, valoarea deosebită a investiţiilor realizate de inculpată la această adresă, îl constituie costul plantelor ornamentale şi amenajarea curţii interioare a imobilului (...), care a fost în valoare de 114.168,06 lei, echivalentul a 25.824 euro. În acest sens - contractul de vânzare-cumpărare material vegetal nr. (...) .10.2014, încheiat între SC (...) SRL şi (...) - finul inculpatei, anexa nr. (...).10.2014 la contractul menţionat denumită 'Deviz plante ornamentale şi amenajare grădină Voluntari Dl. (...)', în valoare de 114.168,06 lei (...), precum şi factura fiscală nr. (...).10.2014, de aceeaşi valoare, anterior menţionată (...)", se precizează în rechizitoriul DNA.

Pe 27 decembrie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a Anei Maria Pătru în dosarul în care este acuzată de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Potrivit rechizitoriului întocmit de anchetatori, în perioada aprilie - mai 2013, Ana Maria Pătru ar fi pretins de la reprezentantul unei firme de software suma de un milion de euro, iar la sfârşitul lunii iulie 2013 ar fi pretins de la aceeaşi persoană două ceasuri de lux (un ceas de damă în valoare de 49.700 lei şi un ceas bărbătesc în valoare de 58.500 lei), lăsând să se creadă că are influenţă asupra directorului unei instituţii publice cu atribuţii de control şi a promis că-l va determina să soluţioneze în mod favorabil o investigaţie care privea firma de software.

"În scopul anterior menţionat, Pătru ar fi primit de la reprezentantul firmei de software, în perioada iulie 2013 - martie 2014, suma totală de 600.000 euro (în cursul lunii iulie 2013 - suma de 400.000 euro, sumă remisă şi primită într-o servietă marca Montblanc împreună cu un instrument de scris aceeaşi marcă; la sfârşitul lunii noiembrie 2013 - suma de 100.000 euro şi în cursul lunii martie 2014 - suma de 100.000 euro), iar la data de 30 iulie 2013 - două ceasuri de lux în valoare de 49.700 lei, respectiv de 58.500 lei", preciza DNA.

În perioada 26 iulie 2013 - 2 noiembrie 2016, Ana Maria Pătru ar fi disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 600.000 euro şi beneficiarul real al acestei sume, obţinută ca urmare a săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, prin achiziţionarea, pe numele unei rude, a unui teren în suprafaţă de 1.000 metri pătraţi situat pe raza oraşului Voluntari, judeţul Ilfov, în valoare de 130.000 euro, prin achiziţionarea, pe numele unei alte rude, a unui apartament situat în municipiul Constanţa, cu suma de 80.000 euro (din care 75.000 euro au fost achitaţi, în numerar, cu titlu de avans, diferenţa de preţ în sumă de 5.000 euro fiind achitată prin virament bancar) şi prin efectuarea unor investiţii, în perioada 2014 - 2016, în sumă totală de 437.314,13 euro, constând în edificarea, pe terenul situat în oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, a unui imobil - casă de locuit (inclusiv dotarea şi amenajarea acestuia), precum şi dotarea şi amenajarea apartamentului situat în municipiul Constanţa.

Mai mult, arată procurorii, la data de 5 decembrie 2016, Ana Maria Pătru ar fi formulat şi înregistrat la DNA un denunţ privind existenţa unei infracţiuni de trafic de influenţă, pretins comisă de directorul instituţiei publice la care s-a făcut referire, cunoscând că acesta este nereal, iar cu ocazia audierii în calitate de inculpat Pătru ar fi recunoscut că denunţul - obiect al infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, reţinută în sarcina sa, este mincinos.

DNA mai arată că pentru infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare - astfel cum a fost recunoscută de către Ana Maria Pătru - s-a dispus, în timpul urmăririi penale, disjungerea cercetărilor şi formarea unui dosar separat.

Procurorii precizează că s-a pus sechestru pe bunurile imobile achiziţionate din banii obţinuţi ca urmare a infracţiunii de trafic de influenţă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunerea de a se menţine măsura preventivă a controlului judiciar şi măsurile asiguratorii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...