Anatoli Ciubais, fost emisar al Kremlinului, critică războiul din Ucraina: Acuzațiile aduse lui Putin

Anatoli Ciubais, fost emisar al Kremlinului, critică războiul din Ucraina: Acuzațiile aduse lui Putin

Anatoli Ciubais, fost vicepremier rus și emisar al Kremlinului, critică războiul purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei la mai bine de un an și jumătate de când a părăsit Rusia.

Anatoli Ciubais FOTO EPA-EFE

Potrivit lui Ciubais, Putin a comis „greșeli mari” prin declanșarea războiului „imposibil” împotriva Ucrainei.

El se declară totodată dezamăgit de „profesionalismul” lui Putin, precizând că avea o părere contrarie înainte de declanșarea războiului.

Ciubais mai spune că Putin a decis singur invazia din Ucraina.

Conform Daily Mail, fostul consilier de rang înalt de la Kremlin i-a transmis aceste opinii omului de afaceri rus Iuri Koropacinski.

În aceste mesaje, Ciubais îi mai reproșează lui Putin că a anihilat opoziția în Rusia și că nu respectă legile în deciziile sale politice. El se mai pronunță totodată pentru dezvolatarea economiei ruse în stil occidental.

Anatoli Ciubais, fost șef de cabinet al președintelui rus Boris Elțîn și fost reprezentant special al lui Vladimir Putin pentru relaţiile cu organizaţiile internaţionale, a părăsit Rusia în martie anul trecut fără a face niciun comentariu. El este oficialul cu cel mai înalt rang care a rupt legătura cu Kremlinul din cauza invaziei ruse.

La scurt timp după părăsirea Rusiei, Ciubais, 68 de ani, a fost internat într-un spital din Italia pentru a fi trat de o boală rară. Însă, potrivit unor surse apropiate dosarului, fostul colaborator al lui Putin ar fi fost otrăvit.

Anatoli Ciubais este unul dintre puţinii reformatori din anii '90 care au rămas sub regimul Putin şi a menţinut legături strânse cu oficialii occidentali, nota la acea vreme Bloomberg.

Cunoscut ca arhitectul privatizărilor Rusiei din anii '90, Ciubais i-a oferit lui Putin primul loc de muncă la Kremlin şi a salutat iniţial ascensiunea sa la putere.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB