Anchetă la Paris asupra legăturilor dintre doi responsabili politici francezi şi Rusia

Anchetă la Paris asupra legăturilor dintre doi responsabili politici francezi şi Rusia

Două anchete sunt în desfăşurare la Paris legate de asociaţia Dialog franco-rus, justiţia încercând să stabilească dacă doi dintre responsabilii săi, un europarlamentar şi un fost senator, au obţinut avantaje în schimbul unor poziţii favorabile Moscovei, notează AFP.

Asociația a luat naștere la inițiativa președinților Putin și Chirac. Foto: EPA-EFE

Anchetele, lansate în 2021, se referă la suspiciuni de corupţie şi trafic de influenţă, pe de o parte, şi abuz de încredere şi spălare de bani, pe de altă parte, a informat luni Parchetul de la Paris.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, europarlamentarul Rassemblement national (RN, extremă-dreaptă) Thierry Mariani, care este copreşedinte al asociaţiei din 2012, şi Yves Pozzo di Borgo, fost senator centrist, membru al asociaţiei şi preşedinte al unei firme de consultanţă, se află în centrul investigaţiilor.

Mariani şi Pozzo di Borgo ar fi beneficiat printre altele, potrivit cotidianului Le Monde, de călătorii finanţate de Rusia, iar justiţia ar căuta, potrivit unei surse apropiate dosarului, să ştie în ce măsură aceste cadouri ar fi putut servi de contrapartidă la luări de poziţie favorabile Rusiei.

Asociaţia Dialog franco-rus a fost creată în 2004 sub patronajul preşedinţilor francez Jacques Chirac şi rus Vladimir Putin. Aceasta se prezintă ca "un instrument privilegiat de comunicare între cercurile politice, economice şi culturale din cele două ţări" şi îşi propune "să contribuie la aprofundarea relaţiilor strategice şi a parteneriatului privilegiat dintre Franţa şi Rusia".

Cele două anchete preliminare au fost deschise în urma unui raport al Tracfin, unitatea de informaţii financiare a Ministerului Economiei, potrivit Parchetului.

Contactat de AFP, Thierry Mariani s-a declarat "căzut din nori", afirmând că "a descoperit din presă existenţa acestor anchete". Mariani a susţinut că conturile asociaţiei sunt "transparente şi controlate". "Nu am primit niciodată vreo retribuţie" din partea asociaţiei Dialog franco-rus şi "nu deţin nicio acţiune la nicio companie rusă", a continuat el. Europarlamentarul RN a adăugat că asociaţia, din lipsă de cotizaţii, "a predat cheile localului" pe care îl ocupa. Solicitat de AFP, Yves Pozzo di Borgo nu a dorit să comenteze.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...