Andreea Ciucă (AMR) despre înregistrările cu Ghiță: Ne delimităm până în pânzele albe de o astfel de chestiune

Andreea Ciucă (AMR) despre înregistrările cu Ghiță: Ne delimităm până în pânzele albe de o astfel de chestiune

Președintele Asociației Magistraților din România (AMR), Andreea Ciucă, a declarat marți că magistrații se delimitează "până în pânzele albe" de afirmațiile făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță în înregistrările prezentate la un post de televiziune.

"Acest scandal îl putem vedea doar prin prisma magistratului și a atribuțiilor lui, adică a ceea ce ne este îngăduit și a ceea ce nu ne este îngăduit să spunem, magistratul nu are un discurs politic, el are discursul cel pe care îi îngăduie legea să-l aibă. (...) Noi am făcut, din 2015, demersuri în legătură cu clarificarea situației, dacă exista sau nu acoperiți în justiție și dacă există magistrați care au relații neprincipiale cu reprezentanți ai serviciilor secrete. Din păcate, am primit răspunsuri vagi ori n-am primit răspunsuri deloc. (...) Ne delimităm până în pânzele albe de o astfel de chestiune. Cum am și putea să spunem sau să admitem că un om poate fi trimis la închisoare într-o astfel de conjunctură, al unui dosar fabricat?", a precizat președintele AMR, la finalul întâlnirii avute la Ministerul Justiției, cu ministrul de resort, Florin Iordache, întrebată despre înregistrările prezentate de fostul deputat Sebastian Ghiță.

La rândul său, Dana Gârbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), a afirmat că aceste lucruri trebuie lămurite și nu 'lăsate să plutească în spațiul public'.

"Este treaba Parchetului General, este o ancheta în curs. Este treaba Inspecției Judiciare a CSM și, din punctul de vedere al serviciilor, al comisiilor de control din Parlament, fiecare trebuie să își facă treaba și să răspundă opiniei publice, punctual, la fiecare din acuzațiile aduse pentru că sunt într-adevăr chestiuni extrem de grave care, lăsate nesoluționate, nu fac decât să crească această neîncredere în toate instituțiile statului. Pe de altă parte, (...) noi de anul trecut am solicitat, exact pentru a se evita, pe de o parte, rostogolirea unor astfel de subiecte, dar și a se clarifica probleme care au avut o bază cât se poate de reală, această lămurire a interferenței serviciilor secrete în justiție. (...) Vom continua demersurile începute pentru a avea un răspuns la ele", a spus Dana Gârbovan.

În legătură cu subiectele discutate în cadrul întâlnirii avute cu ministrul Justiției, președintele UNJR a arătat că s-a discutat despre memorandumul privind justiția și degrevarea instanțelor.

"Am discutat la minister de toate problemele legate de memorandumul privind justiția. Anul trecut, au fost o serie de adunări generale, cvasi-majoritatea instanțelor au votat acest memorandum, el este un document care cuprinde toate problemele legate de sistemul de justiție, cele mai presante și urmează să le stabilim pe urmă (...) la fiecare soluțiile. Am vorbit și despre soluții vizând degrevarea instanțelor, o problemă veche care afectează în mod direct justiția. (...) Vom avea pe urmă și consultări și vom relua discuțiile pe legile privind sistemul de justiție și în acest cadru vom discuta și despre răspunderea magistratului pentru a vedea dacă mai sunt necesare sau nu să se aducă punctual modificări în ceea ce privește Inspecția Judiciară", a mai precizat președintele UNJR.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /