Andrei Caramitru: „De ce a fost, de fapt, 2018 un an foarte prost pentru Dragnea”

Andrei Caramitru: „De ce a fost, de fapt, 2018 un an foarte prost pentru Dragnea”

Andrei Caramitru, unul dintre cei mai cunoscuți experți în probleme de business din Europa, a făcut o analiză punctuală a anului 2018 , în privința planurilor anti-România ale lui Liviu Dragnea, precum și a motivelor pentru care liderul PSD a pășit cu stângul în 2019.

Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, Andrei Caramitru atinge, punct cu punct, principalele teme ale României aflate în era PSD și arată că, deși loviturile lui Liviu Dragnea date statului de drept, justiției, societății civile au fost puternice, în 2018, liderul social-democrat nu a reușit să-și rezolve cele mai importante probleme: să scape de propriile dosarele penale și de condamnări. Reproducem, integral, mai jos, analiza realizată de Andrei Caramitru:

„Suntem in perioada bilanțului pentru 2018 și a planificării pentru 2019. In general - suntem deprimați, credem ca am pierdut pe toată linia in 2018, mulți ne gândim chiar sa plecam din țara, ne imaginam un an 2019 catastrofal.

Dar puneți-va un pic in locul lui Dragnea, sa vedem ce NU a reușit in 2018 și cum intra el in 2019.

Deși a reușit sa facă mult rău (cel mai grav fiind redefinirea rolului președintelui de către CCR și intrarea în vigoare a legilor justiției), lista cu ce NU a reușit in 2018 este însă foarte lungă:
- Să scape de Kovesi (care acum coordonează strategia anti-coruptie la parchetul general) și sa-și pună omul lui la DNA
- Să scape de Lazăr și să iși pună omul lui la Parchetul General
- Să își impună un general obedient ca șef al Armatei 
- Să finalizeze codurile penale (CCR a refuzat cam 80 la suta din amendamentele PSD, și încă nu sunt in vigoare). In plus - Parlamentul European, Greco, comisia de la Veneția, MCV-ul l-au lovit groaznic 
- Să dea amnistia și grațierea și sa scape de procese penale. A amânat un pic, a scos temporar pe multi mari corupti din pușcărie cu ajutorul CCR, însă nici un dosar nu e inchis, procedurile vor continua 
- Să scape de puciștii din PSD și să își consolideze puterea in parlament și Guvern (situația lui acum este de fapt mult mai rea decât acum 6 luni)
- Să performeze economic (in ultimul trimestru situația s-a înrăutățit , și a fost obligat sa introducă noi taxe și sa amâne multe din creșterile anunțate pentru budgetari și pensionari)
- Să dea lovitura de gratie mișcării rezist pe 10 August (efectul a fost contrar, toți șefii jandarmeriei au dosar penal și riscul ca procurorii sa se apropie de el este mare).

Cum intra Dragnea in 2019? Îngrozitor de slăbit :

- Nu are control real in partid. Puciștii care au fost dați afara sau sunt încă activi controlează organizații care au adus peste 1/3 din totalul voturilor și a parlamentarilor PSD in 2016
- Nu mai are majoritate in camera deputatilor - riscul sa fie dat jos de la președinția camerei este foarte mare. Dacă aveau majoritate ar fi organizat deja un vot care sa închidă opțiunile opoziției si puciștilor
- Nu are control 100% pe guvern - nu reușește să își impună OUG-urile pe codurile penale sau pe amnistie. Iohannis îi blochează chiar nominalizări cheie pentru ministere importante. Tudorel și Viorica - in Interviurile din ultimele zile - i-au spus aproape direct ca nu vor face tot ce cere el. Un mesaj mai clar ca Dragnea își pierde puterea nu putea fi - și oamenii din PSD l-au înțeles foarte clar
- Opțiunile de rezolvare devin din ce in ce mai grele - 6 luni suntem la Președinția EU (și vor fi presiuni uriașe la Dancila sa refuze orice act aberant in perioada asta); Klaus are mult mai multa liberatate de a bloca (este extrem de greu sa îl suspende in an electoral și fără majoritare clară in parlament)
- Economia va fi mult mai slaba și resursele mult mai limitate pentru pomeni electorale ; multi budgetari se vor întoarce împotriva PSD 
- Electoral PSD este acum undeva la doar 25% și nu are un candidat plauzibil pentru prezidențiale 
- Iohannis va introduce probabil un referendum pe justiție și rolul președintelui, care strica toate planurile lor
- UE va lansa probabil un atac juridic la Curtea Europeană pe legile justiției - și e foarte posibil sa fie anulate sau blocate astfel.

Asta nu înseamnă ca Dragnea va disparea așa ușor din peisaj. Discursurile violente vor continua - pentru că nu are alta opțiune de a încerca să își mențină puterea in interiorul PSD. Își va impune probabil pana la urma câțiva oameni în instituții cheie. Însă nu va speriați - e mult mai important sa înțelegem arhitectura reală a puterii.

Deci - va rog eu - nu fiți deprimați. Și mobilizați-va pentru cele 2 campanii electorale care vor veni anul asta . Sunt esențiale !”

Cine este Andrei Caramitru

 Este cel mai mare dintre cei trei fii ai actorilor Ion Caramitru şi Micaela Caracaş
 A absolvit Colegiul Naţional „Sf. Sava” (specializarea matematică- fizică) şi şi-a continuat studiile universitare în domeniul finanţelor la Universitatea din Geneva (Elveţia)
 Şi-a început cariera în Geneva, ca asociat în cadrul băncii elveţiene UBS
 A lucrat 16 ani pentru McKinsey, una dintre cele mai influente firme de consultanţă în management strategic din lume, unde cea mai înaltă poziţie a fost de senior partner (responsabil de divizia de telecom, media şi tehnologie în Europa de Est). În 2007, a pus bazele biroului McKinsey de la Bucureşti
 Timp de un an şi jumătate a lucrat pentru firma de consultanţă Boston Consulting Group, ca partener pe o divizie responsabilă de zonele Austria, Germania, Europa Centrală şi de Est
 Din 2018, este antreprenor; a fondat compania IT Kessel Run Ventures cu sediul în Olanda, care oferă servicii online


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante