Andrej Babis și un fost general NATO, în turul doi la alegerile prezidențiale din Cehia

Andrej Babis și un fost general NATO, în turul doi la alegerile prezidențiale din Cehia

Al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Cehă va avea loc pe 27 și 28 ianuarie. Cei doi candidați care se vor înfrunta sunt fostul premier ceh, Andrej Babis şi Petr Pavel – un fost general în structurile NATO.

Andrej Babis, candidat la Președinția Republicii Cehe FOTO Profimedia

După primul tur de scrutin, Andrej Babis a obţinut 36,02% din sufragii, iar Petr Pavel a fost ales de 34,38% dintre alegători. Pe locul al treilea s-a clasat economista Danuse Nerudova, cu 13,85% după ce au fost numărate 90% din voturi, potrivit rezultatelor publicate de Biroul ceh de statistici. Diferența dintre cei doi aflați pe primele locuri s-ar putea reduce, deoarece Petr are mai muți susținători în mediul urban, de unde nu au fost încă anunțate toate rezultatele.

Petr Pavel este pro-occidental și susține ajutorul militar pentru Ucraina, precum și adoptarea monedei euro.

Pe de altă parte, fostul premier Andrej Babis are legături mai strânse cu Viktor Orban și se declară împotriva unui ajutor militar mai mare pentru Ucraina.

Niciunul dintre ceilalţi cinci candidaţi la aceste alegeri prezidențiale din Republica Cehă nu a depăşit 7% din voturi. Câştigătorul îl va înlocui la conducerea ţării pe Milos Zeman, al cărui ultim mandat se încheie în martie.

Provocare pentru câștigător

Câştigătorul va trebui să se confrunte cu inflaţia record şi deficitele exorbitante ale finanţelor publice din cauza războiului din Ucraina, în timp ce Republica Cehă tocmai şi-a încheiat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. În mandatul său, Zeman a exercitat o influenţă mai mare decât cea rezervată în mod obişnuit unui şef de stat ceh, notează Agerpres.

Deşi atribuţiile sale sunt în cea mai mare parte protocolare, preşedintele este cel care numeşte guvernul, desemnează guvernatorul Băncii Centrale şi judecătorii Curţii Constituţionale, şi îşi asumă funcţia de comandant şef al armatei . Funcția de președinte nu are autoritate executivă. Viitorul preşedinte va fi cel de-al patrulea al Republicii Cehe, după „divorţul de catifea” de Slovacia în 1993.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene

4 VIDEO Imagini greu de privit cu patronul chinez și angajații săi africani...

5 Rusia, oameni buni...