Angajaţii ANSVSA au protestat faţă de detaşările practicate de conducerea instituţiei şi a diminuării salariilor în cazul unor salariaţi

Angajaţii ANSVSA au protestat faţă de detaşările practicate de conducerea instituţiei şi a diminuării salariilor în cazul unor salariaţi

Câteva zeci de angajaţi ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au organizat un miting, vineri, în faţa sediului instituţiei, în semn de protest faţă de conducerea Autorităţii.

La manifestaţie au participat medici veterinari, biologi, economişti, chimişti, ingineri de industrie alimentară, jurişti şi alţi angajaţi ai ANSVSA sau ai instituţiilor din subordine, precum Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA).

Prezent la miting, preşedintele Federaţiei Sindicale a Veterinarilor din România, Romeo Manea, a declarat, pentru AGERPRES, că una dintre nemulţumirile principale ale angajaţilor ANSVSA este practica actualei conduceri de a face detaşări în rândul salariaţilor.

"Astăzi am ieşit în stradă pentru că, deşi am încercat să discutăm la masa verde cu conducerea Autorităţii şi să îi rugăm să renunţe la măsurile pe care noi le apreciem abuzive la adresa angajaţilor, nu am reuşit să ajungem la această discuţie. După 4 zile de protest formal, în sensul de grevă japoneză, am ajuns să ieşim în stradă, pentru că nimeni n-a vrut să stea de vorbă în această perioadă cu noi. Noi am sperat ca în acele patru zile să putem discuta, dar nu s-a întâmplat aşa. Noi semnalăm în mod constant abuzurile pe care conducerea Autorităţii, domnul preşedinte Chioveanu, care, culmea, a fost colegul nostru până la numirea în funcţie, a ajuns să mute oameni dintr-un serviciu în altul, dintr-o structură în alta, dintr-un DSV în altul, tocmai pentru că poate, fără o justificare formală. Am justificat în instanţă aceste lucruri, pentru o parte din ele avem hotărâri judecătoreşti favorabile şi lucrurile s-au îndreptat, dar nu prea, pentru că şi în cazul hotărârilor judecătoreşti decizia de revocare a ordinului nelegal a venit cu destul de mare întârziere. Deci, problemele sunt detaşările, delegările, plângerile penale formulate de către preşedinte pentru angajaţii proprii, fără justificare, aspecte pe care le-au confirmat procurorii de caz", a spus Manea.

Liderul sindical al medicilor veterinari a precizat că noua conducere a ANSVSA a făcut aproape 60 de detaşări de la preluarea mandatului.

"Detaşările se pot face doar în mod justificat. A muta un om dintr-o parte în alta doar pentru că poţi nu este în regulă. În ultimul an şi jumătate, de când a ajuns la conducerea instituţiei, au fost aproape 60 de detaşări, ceea ce înseamnă extrem de mult. Oameni care lucrează într-un loc sunt mutaţi în alt loc, deşi câteodată lucrurile pe care le fac nu au nicio legătură cu specializarea pe care o au sau cu experienţa pe care o au în domeniul respectiv. Mai mult, în anumite cazuri, după detaşările respective, au urmat evaluări subiective la începutul anului, evaluări prin care unora dintre aceşti angajaţi li s-a desfăcut contractul de muncă pe motiv de incapacitate profesională - lucruri abuzive în măsura în care toate aceste evaluări au fost contestate în instanţă şi au fost câştigate", a susţinut el.

O altă nemulţumire a salariaţilor ANSVSA prezenţi la protest este diminuarea drepturilor salariale pentru o parte dintre angajaţi.

"Modalitatea în care (preşedintele ANSVSA, Robert Chioveanu - n. r.) înţelege să conducă Autoritatea, în care, în mod discreţionar, şi-a permis ca acum două săptămâni, pe data de 28 (iunie - n. r.), comunicată pe data de 3 (iulie - n. r.), a emis ordin privind diminuarea drepturilor salariale pentru o parte din angajaţi. Noi apreciem că acesta este un început şi că o lipsă de reacţie în momentul în care unor colegi li se diminuează salariile nu va face decât să generalizeze această măsură, pe care o apreciem abuzivă, în măsura în care nu este justificată. Justificarea formală pe care încearcă să o fundamenteze este aceea că nu are suficienţi bani în bugetul de cheltuieli de personal, uitând că totuşi aceste cheltuieli le-a angajat încă de la începutul anului. Prin alte detaşări şi alte mutări din instituţie a făcut mai multe angajări care au permis cheltuirea acestor sume din buget, în această perioadă având un minus pentru ultima lună din an, dar care ar putea fi corectat prin rectificare bugetară, pentru că el a făcut aceste mutări", a subliniat Romeo Manea.

Acesta l-a mai criticat pe preşedintele ANSVSA pentru faptul că nu a numit un director la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, activitatea instituţiei fiind în prezent blocată formal.

"Din data de 30 (iunie - n. r.) nu mai este numit un director la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală. În mod practic, acest institut este cel care pune diagnosticul de certitudine şi stabileşte regula în ceea ce priveşte bolile grave ale animalelor. Este singurul institut din ţară care pune diagnostic definitiv pe un subiect care înseamnă boli grave, cum e pesta porcină. În lipsa unui director, problemele legate de asigurarea managementului calităţii ies la iveală, pentru că, nemaiexistând directorul, nu mai are cine să îşi asume în numele institutului şi, din punct de vedere formal, activitatea institutului este blocată, nemaiputându-se elibera buletine de analiză. Iar colegii se tem că ei lucrează totuşi probele, dar neputându-se totuşi emite în condiţii de legalitate serviciile veterinare în general vor fi trase la răspundere pentru aceste lucruri. Preşedintele Autorităţii este cel care numeşte, preşedintele Autorităţii ştie că trebuia să numească, preşedintele Autorităţii a lăsat lucrurile aşa", a arătat Romeo Manea.

În plus, a spus liderul sindical, în absenţa unui director la IDSA, este blocată impunerea de măsuri în ceea ce priveşte pesta porcină africană.

"Acţiunile Institutului de Diagnostic, prin neemiterea buletinelor de analiză, practic blochează impunerea măsurilor şi ulterior acordarea despăgubirilor pentru proprietarii de animale afectate", a avertizat sindicalistul. AGERPRES/(A - autor: George Coman, editor: Oana Tilică, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Sursa foto: ansvsa.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...