Angela Merkel cere Ankarei să-și 'păstreze capul limpede' în actuala criză diplomatică germano-turcă

Angela Merkel cere Ankarei să-și 'păstreze capul limpede' în actuala criză diplomatică germano-turcă

Cancelarul german Angela Merkel a cerut luni Ankarei 'să-și păstreze capul limpede' în actuala criză diplomatică germano-turcă, ca reacție la declarațiile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan care a acuzat Germania de 'practici naziste', relatează AFP.

'Partenerului nostru turc doresc să-i adresez următorul mesaj: să fim critici acolo unde este necesar, însă să nu pierdem din vedere importanța parteneriatului nostru, a relației noastre strânse. Și să ne păstrăm capul limpede', a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Steffen Seibert.

'Noi respingem asimilarea politicii Germaniei democratice cu cea a național-socialismului. În general, comparațiile cu nazismul sunt întotdeauna absurde și deplasate pentru că ele vin să minimizeze crimele împotriva umanității ale național-socialismului', a spus oficialul german.

Duminică, președintele turc a acuzat Germania că folosește 'practici naziste' după anularea la sfârșitul săptămânii trecute de către autoritățile municipale germane a unor mitinguri în sprijinul referendumului pe teme constituționale din 16 aprilie din Turcia.

Autoritățile germane au evidențiat probleme logistice pentru a explica decizia anulării mitingurilor, susținând că, în cel puțin un caz, nu au fost informate cu privire la sosirea unui ministru turc și la caracterul politic al evenimentului.

Steffen Seibert a afirmat în acest sens că 'prezența (la mitingurile electorale din Germania) a unor miniștri turci este posibilă în măsura în care acest lucru se face într-un cadrul legal și transparent'.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”