Angela Merkel: Rusia a pierdut ''încrederea'' țărilor membre ale NATO

Angela Merkel: Rusia a pierdut ''încrederea'' țărilor membre ale NATO

Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat joi că întărirea apărării NATO în Est, care urmează să fie decisă la summitul Alianței Nord-Atlantice prevăzut pentru vineri și sâmbătă la Varșovia, este justificată de atitudinea Rusiei în Ucraina ce a dus la pierderea ''încrederii'' Alianței, relatează AFP.

''Acțiunile Rusiei în criza ucraineană i-au zguduit profund pe aliații noștri din Est, când prevalența dreptului și inviolabilitatea frontierelor sunt puse în cauză prin cuvinte și fapte, atunci încrederea scade'', a declarat dna Merkel în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal german), cu o zi înainte de summitul șefilor de stat și de guvern din capitala poloneză.

Reuniunea de la Varșovia va avea loc ''într-o etapă în care situația din domeniul securității în interiorul și în jurul Europei s-a transformat într-un mod semnificativ'', a adăugat ea.

Desfășurarea de batalioane în țările din estul Europei la frontiera cu Rusia, exerciții și bugete militare în creștere, acestea sunt obiectivele cu care liderii NATO reuniți la Varșovia vor completa întărirea Alianței față de Rusia decisă la începutul crizei ucrainene.

Întărirea este fără precedent de la destrămarea fostei URSS și Germania este chemată să aibă un rol important. Ea va participa la formarea a patru batalioane (între 600 și 1.000 de soldați) care vor fi desfășurate prin rotație începând din 2017 în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Aceste măsuri intervin ca urmare a anexării Crimeii și a ofensivei separatiste proruse în estul Ucrainei în primăvara lui 2014.

În același timp, cancelarul german i-a întins mâna Moscovei afirmând că măsurile sunt disuasive și ''profund defensive'' și adăugând că NATO vrea să reia firul dialogului cu Rusia.

''O securitate durabilă în Europa nu poate fi realizată decât cu Rusia, nu fără ea'', a declarat Merkel. ''Disuasiunea și dialogul, angajarea clară în favoarea solidarității față de partenerii noștri din Alianță (...) și mâna întinsă pentru dialog, acestea nu sunt elemente contradictorii, ci, dimpotrivă, indisociabile'', a mai spus cancelarul german.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Voi știți cine e marmota asta?

2 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

3 VIDEO Interlopul Armin Bitzy i-a luat gâtul cămătarului Gabi „Șef" în fața unor copii care se jucau

4 Așa o fi?

5 Uite o chestie interesantă despre patronul Digi