Angela Merkel şi Xi Jinping au discutat despre provocările relaţiilor China-UE şi dezvoltarea cooperării

Angela Merkel şi Xi Jinping au discutat despre provocările relaţiilor China-UE şi dezvoltarea cooperării

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a spus miercuri cancelarului german Angela Merkel că relaţiile dintre China şi Uniunea Europeană se confruntă cu "diferite provocări" şi şi-a exprimat speranţa ca blocul celor 27 să poată face raţionamente corecte în mod "independent", au relatat media de stat chineze citate de Reuters.

Într-o convorbire telefonică purtată cu Merkel, care conduce Germania - cea mai mare economie din UE - din 2005, Xi a insistat că Uniunea Europeană şi China trebuie să se "respecte reciproc" şi să "elimine interferenţa", a consemnat Xinhua.

Nu a fost precizată sursa respectivei interferenţe, notează Reuters.

Luna trecută, UE a impus primele sale sancţiuni majore din 1989 împotriva unor oficiali chinezi, în legătură cu informaţiile privind abuzuri împotriva drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang. Beijingul, care a respins acuzaţiile în acest sens, a ripostat trecând la rândul său pe "lista neagră" mai mulţi eurodeputaţi şi entităţi din UE. Şi aliaţi ai UE cum sunt SUA, Marea Britanie şi Canada au sancţionat oficiali chinezi în legătură cu situaţia din Xinjiang, aceste divergenţe ameninţând să afecteze aplicarea pactului de investiţii convenit între UE şi China la sfârşitul anului trecut, după ani de negocieri, aminteşte Reuters.

Xi a îndemnat totodată Germania şi UE să facă eforturi comune, împreună cu China, pentru a menţine dezvoltarea viabilă şi stabilă a cooperării bilaterale, potrivit media de stat chineze. Potrivit Xinhua, el a insistat că dezvoltarea Chinei reprezintă o şansă pentru UE şi a făcut apel la Uniunea Europeană să facă "raţionamente corecte" în mod independent şi să-şi asigure în mod real autonomia strategică.

Liderul chinez a adăugat că Beijingul este dispus să coopereze cu comunitatea internaţională la promovarea "distribuirii corecte şi raţionale" a vaccinurilor anticoronavirus şi se opune "naţionalismului vaccinurilor".


Foto: (c) CLEMENS BILAN / EPA



La rândul ei, Merkel a asigurat că UE susţine independenţa în afacerile sale externe, adăugând că numeroasele probleme şi provocări din lumea de azi cer cooperare între Germania şi China, precum şi între UE şi China, a mai consemnat Xinhua.

Cancelarul german a afirmat de asemenea că întărirea dialogului şi cooperării dintre UE şi China nu este doar în interesul ambelor părţi, ci şi al lumii, iar Germania este dispusă să joace un rol pozitiv în acest sens.

Germania este dispusă să lucreze alături de China la pregătirea unei noi runde de consultări interguvernamentale sino-germane, pentru reluarea cât mai curând a schimburilor de personal şi pentru intensificarea cooperării în domenii ca lupta împotriva pandemiei şi a schimbărilor climatice, a mai spus Angela Merkel, care şi-a exprimat în acelaşi timp speranţa în menţinerea comunicării între ţara sa şi China în chestiuni cum sunt distribuirea corectă şi recunoaşterea reciprocă a vaccinurilor anti-COVID-19. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa