ANI: 123 de avertismente de integritate pentru potenţiale conflicte de interese, prin intermediul sistemului PREVENT

ANI: 123 de avertismente de integritate pentru potenţiale conflicte de interese, prin intermediul sistemului PREVENT

Agenţia Naţională de Integritate a emis, în perioada 20 iunie 2017 - 31 martie 2020, 123 de avertismente de integritate pentru potenţiale conflicte de interese în proceduri de achiziţie publică în valoare totală de peste 1,32 miliarde lei (peste 273,85 milioane euro), prin intermediul sistemului PREVENT.

"În perioada ianuarie - martie 2020, Agenţia Naţională de Integritate a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, în vederea prevenirii conflictului de interese, un număr de 4.216 proceduri de achiziţie publică. Dintre aceste proceduri, aproximativ 21% se referă la contracte finanţate din fonduri europene. Au fost emise şase avertismente de integritate în valoare totală de peste 41,6 milioane lei", informează un comunicat a ANI transmis, joi, AGERPRES.

În analiza PREVENT au fost luate în considerare date şi informaţii cu privire la 1.221 de autorităţi contractante, 6.592 de operatori economici şi 119.418 persoane, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai ofertanţilor.

"Potenţialele conflicte de interese semnalate de sistem se referă la proceduri de achiziţie publică derulate de autorităţi contractante reprezentând ministere, instituţii publice de la nivel central şi local, unităţi administrativ-teritoriale, regii autonome, precum şi companii/societăţi comerciale la care statul este acţionar majoritar", arată sursa citată.

Dintre acestea, în aproximativ 96% din cazuri conducătorii autorităţilor contractante au înlăturat cauzele care generau conflictele de interese, iar în două cazuri ANI a declanşat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, întrucât aceste cauze nu au fost eliminate.

În celelalte trei cazuri pentru care s-au emis avertismente de integritate, ANI va proceda la aplicarea art. 9 din Legea nr. 184/2016, în situaţia în care nu vor fi înlăturate cauzele conflictului de interese, care prevede că "neluarea de măsuri ca urmare a primirii unui avertisment de integritate sau necompletarea formularului de integritate potrivit art. 6 alin. (4) declanşează din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, după finalizarea procedurii de atribuire, exclusiv cu privire la persoanele faţă de care sunt incidente prevederile Legii nr. 176/2010, cu modificările ulterioare."

Sistemul PREVENT a fost lansat la sfârşitul lunii iunie 2017 cu scopul de a preveni conflictele de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situaţiilor care pot genera conflicte de interese în cadrul procedurilor iniţiate prin sistemul electronic de achiziţii publice, astfel încât acestea să fie înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…