ANI: 30 de aleși, între care 4 primari și 8 viceprimari, în incompatibilitate și conflict de interese

ANI: 30 de aleși, între care 4 primari și 8 viceprimari, în incompatibilitate și conflict de interese

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate, dar și existența conflictului de interese de natură administrativă și penală în cazul a 30 aleși locali, fiind vorba despre patru primari, opt viceprimari, un consilier județean, 15 consilieri locali și doi foști consilieri locali.

Potrivit unui comunicat de presă emis, vineri, de ANI, primarul orașului Vișeu de Sus, județul Maramureș, Vasile Coman, s-a aflat în conflict de interese administrativ și penal în condițiile în care, în timpul exercitări funcției, a semnat două ordine de plată în beneficiul unor societăți prin care s-a produs un folos material pentru sine și pentru soția acestuia în valoare totală de 4.648,74 lei.

De asemenea, Vasile Coman a deținut, în perioada 22 septembrie 1999 — 27 iunie 2012, funcția de administrator al unei societăți, în prezent deținând calitatea de asociat unic, iar soția acestuia a deținut funcția de administrator al unei alte firme, în perioada 6 martie 2002 — 26 noiembrie 2009, fiind în prezent asociat unic.

Conform ANI, primarul a semnat trei ordine de plată în beneficiul a trei firme prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, atât pentru sine și pentru soția acestuia, cât și pentru o societate comercială cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, în valoare totală de 58.757,40 lei.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Vasile Coman a infracțiunii de conflict de interese.

Cristian Iosif Cătană, primarul comunei Criciova, județul Timiș, fost viceprimar în perioada 29 iunie 2012 — 3 iunie 2014, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 29 iunie 2012 — 9 februarie 2016, întrucât a deținut simultan atât funcția de viceprimar și ulterior pe cea de primar, cât și funcția de administrator al unei firme (în perioada 29 iunie 2012 — 25 octombrie 2012) și calitatea de comerciant persoană fizică (în perioada 29 iunie 2012 — 9 februarie 2016).

De asemenea, primarul de la Bălilești, județul Argeș, Ion Voican, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 30 martie 2009 — 16 iunie 2014, întrucât a deținut simultan funcțiile de primar și membru în cadrul Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale Bălilești.

Potrivit ANI, primarul comunei Maia, din Ialomița, Marian Zamfir, a fost, de asemenea, în incompatibilitate în perioada 17 septembrie 2012 — 1 februarie 2014, întrucât a deținut simultan funcțiile de primar și membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale "Barbu Catargiu" Maia.

În incompatibilitate s-au aflat, conform comunicatului, și viceprimarii Sorin Vasile Bizău (comuna Bogdan Vodă, județul Maramureș), Valentin Căbun (comuna Deleni, județul Constanța), Costel Civinete (comuna Coțofenii din Față, județul Dolj), Aurel Mititicăi (comuna Răchiți, județul Botoșani), Magdalena Predoaica (comuna Galicea Mare, județul Dolj) și Daniel Țapu (comuna Sângeru, județul Prahova), în condițiile în care, simultan deținerii funcțiilor de viceprimar, ei au fost fie membri în consiliile de administrație ale unor unități de învățământ, fie au avut calitatea de comerciant persoană fizică.

Totodată, viceprimarii Adrian Iulian Oceanu (comuna Valea Doftanei, județul Prahova) și Constantin Păduraru (comuna Dochia, județul Neamț) s-au aflat în conflict de interese administrativ, respectiv conflict de interese administrativ și penal.

Conform ANI, Oceanu a votat în Consiliul Local Valea Doftanei pentru probarea unei hotărâri din data de 29 mai 2013 privind aprobarea închirierii prin licitație publică a pajiștilor din patrimoniul privat al comunei, semnând totodată și contractul de închiriere a pajiștilor între Primăria comunei Valea Doftanei și Asociația Crescătorilor de Animale — Teșila — Valea Doftanei (asociație din care face parte, în calitate de membru, cumnata persoanei evaluate), precum și diversele documente care au stat la baza încheierii contractului de închiriere.

Păduraru, în calitate de consilier local, a participat la data de 15 martie 2013 la deliberarea și adoptarea unei hotărâri a CL privind organizarea pășunatului pe raza administrativ-teritorială a comunei Dochia în anul 2013, iar ulterior a semnat, în calitate de viceprimar al comunei Dochia, contractul de închiriere pășune încheiat între Primăria comunei Dochia, în calitate de proprietar, și tatăl său, în calitate de crescător de animale/organizator de stână (delegat al crescătorilor de animale).

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Constantin Păduraru a infracțiunii de conflict de interese.

Potrivit ANI, s-au aflat în incompatibilitate în timpul exercitării funcțiilor consilierii locali Tudorel Arbunea (Brăila), Sorin Grigoraș (Români, jud. Neamț), Mihaela Marian (Târgu Neamț), Petru Muntean (comuna Constantin Daicoviciu, județul Caraș-Severin), Cristi Neamțu (Piscu Vechi, județul Dolj), Niculai Soare (Seimeni, județul Constanța), foștii consilieri locali Viorel Ungureanu (comuna Dorna Candrenilor, județul Suceava) și Radu Maliță (Biharia, județul Bihor), consilierul județean Ion Ionică (CJ Prahova) și funcționarul public Mihai Dumitrașcu (Primăria comunei Fărcaș, județul Dolj).

Pe de altă parte, consilierii Miluță Andrei Avram (Ghimbav), Titi Enache (Ovidiu, jud. Constanța), Vasile Enache (Girov, jud. Neamț), Emil Gruescu (Boșorod, jud. Hunedoara), Vasile Naste (Crăiești, județul Mureș), Cezar Radu Aurelian (Rădăuți) și Gelu Ungureanu (Pîngărați, județul Neamț) s-au aflat în conflict de interese administrativ, în timp ce Gheorghe Daba (CL Cornereva, județul Caraș Severin) s-a aflat în conflict de interese administrativ și penal.

În cazul celui din urmă, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeș.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...