ANI: Modificările aduse legii privind integritatea - de natură să excludă de la sancționarea pentru conflict de interese parlamentarii

ANI: Modificările aduse legii privind integritatea - de natură să excludă de la sancționarea pentru conflict de interese parlamentarii

Agenția Națională de Integritate apreciază că forma proiectului de modificare a legii privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice este neconstituțională și este de natură să excludă, retroactiv, de la sancționarea pentru conflict de interese a unei singure categorii de demnitari, respectiv parlamentarii.

"Agenția Națională de Integritate nu susține adoptarea propunerii de modificare a Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, apreciind faptul că forma propusă nu corespunde Deciziei Curții Constituționale nr. 81/2013, iar textul din proiectul de lege este de natură să excludă, retroactiv, de la aplicarea sancțiunilor pentru conflictul de interese, o singură categorie de demnitari: parlamentarii pentru care s-a constatat definitiv încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese în perioada 2007 — 2013", se precizează într-un comunicat al ANI, transmis marți AGERPRES.

Sursa citată arată că prin noua reglementare propusă sunt lipsite de efecte actele emise de Agenția Națională de Integritate și hotărârile definitive și irevocabile ale Înaltei Curți de Casație și Justiție prin anularea sancțiunilor unor persoane care au încălcat dispozițiile legale privind integritatea în exercitarea demnităților publice și se instituie un tratament preferențial și discriminatoriu parlamentarilor, față de celelalte categorii de funcții publice prevăzute de Legea nr. 161/2003, în contradicție cu dispozițiile Constituției României.

De asemenea, precizează ANI, propunerea legislativă este de natură să aplice retroactiv Decizia Curții Constituționale invocată în expunerea de motive.

"Considerentele de mai sus au fost cuprinse în punctul de vedere formulat de Agenția Națională de Integritate și transmis în data de 27 noiembrie atât Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, cât și Ministerului Justiției", se menționează în comunicatul citat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...