Annalena Baerbock critică atitudinea diplomaţiei ruse: „Rolul lui Lavrov este discutabil”

Annalena Baerbock critică atitudinea diplomaţiei ruse: „Rolul lui Lavrov este discutabil”

„Ce anume ai putea negocia cu cineva care nici măcar nu este pregătit să se pună de acord cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii pentru le permite civililor să plece?”, se întreabă Baerbock într-un interviu acordat revistei germane „Stern”, potrivit DPA.

Şefa diplomaţiei germane s-a arătat sceptică în legătură cu apelul unor oficiali de rang înalt de la Berlin privind încetarea focului şi lansarea negocierilor în privinţa războiului din Ucraina.

„Dacă aş fi ucraineancă, aş găsi această scrisoare naivă, îngrijorătoare şi arogantă”, a declarat Annalena Baerbock.

„Cu ce drept ministrul de Externe al Germaniei poate să decidă în locul Ucrainei la ce parte a ţării să renunţe, câte milioane de cetăţeni să lase supuşi dominaţiei ruse?”, s-a îndrebat din nou ea.

Annalena Baerbock a precizat că nu a discutat direct cu omologul său rus Serghei Lavrov de la începutul războiului, la 24 februarie. Însă ea a recunoscut că ar dori să vorbească cu el despre pace.

Totuşi, ministrul german nu crede că Lavrov ar putea avea vreo influenţă importantă la Moscova. „Ce fel de rol joacă ministrul rus de Externe în toate acestea este discutabil”, a declarat Annalena Baerbock.

Şefa diplomaţiei germane l-a văzut ultima dată pe omologul său rus la reuniunea miniştrilor de Externe din G20, desfăşurată recent în Bali. Lavrov a plecat de la reuniune imediat după ce şi-a rostit discursul. Baerbock a criticat atitudinea lui Lavrov, subliniind că una spune şi alte face în realitate. Potrivit ei, Lavrov „nu era interesat de cooperarea internaţională” şi nu avea „nicio dorinţă de dialog”, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului în afara sălii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”